Üniversite öğrencilerinde narsisistik eğilimler, bağlanma stilleri ve sosyal medya kullanımı
Investigation on university students' narcissistic tendencies, attachment styles and social media usage
  1. Tez No: 463295
  2. Yazar: LEYLA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Sosyal medya, Facebook, Bağlanma stilleri, Narcissism, Social media, Facebook, Attachment styles
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile Facebook kullanımları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Ayrıca araştırmada cinsiyet değişkeni açısından narsisizm düzeyleri, bağlanma stilleri ve Facebook kullanımları da ele alınmaktadır.Araştırmanın örneklemini, 2015-2016 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde öğrenim gören toplam 346 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların kişisel bilgilerine ilişkin soruların yer aldığı 'Kişisel Bilgi Formu', narsisizm düzeylerini ölçmeye yönelik 'Narsisizm Kişilik Envanteri', bağlanma stillerini ölçmeye yönelik 'Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II' ve Facebook kullanım nedenlerini ölçmeye yönelik ilgili amaç için geliştirilen ölçek kullanılmıştır.Narsisizm düzeyi ile kaygılı ve kaçınan bağlanma stilleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca narsisizm düzeyi ile Facebook kullanım nedenleri narsisizm alt ölçeği puanı ve Facebook kullanım nedenleri kişisel durum alt ölçeği puanı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.Bunlara ek olarak erkek katılımcıların kadınlara göre daha yüksek narsisizm düzeyine sahip olduğu; kaygılı bağlanma açısından cinsiyetlere göre bir farklılık gözlenmezken, kaçınan bağlanma stilinde kadın katılımcıların daha yüksek ortalamalara sahip olduğu ve son olarak erkeklerin Facebook'u kadınlara göre daha fazla narsisizm ve kişisel durum amacı ile kullandığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between narcissism levels and Facebook usage and narcissism levels and attachment styles on university students. In addition to this, narcissism levels, attachment styles and Facebook usage are also discussed in terms of gender in research.The sample of the study consisted of 346 people who study at Ondokuz Mayıs University in 2015-2016. In the questionnaire, 'The Personal Information Form' includes participants' personal information. 'Narcissistic Personality Inventory' was used to measure narcissism level, and 'Experiences in Close Relationships Inventory-II' was also used to measure attachment styles. In addition to this, a scale was developed for purpose of measuring to use Facebook.It was found that there was a statistically significant negative relation between narcissism level and anxious and avoidance attachment styles.In addition, a significant positive correlation was found between narcissism level and narcissism subscale score of reasons for Facebook usage and personal subscale score of reasons for Facebook usage. Male participants had a higher level of narcissism than female participants. While there was no difference in terms of anxious attachment compared to genders, it was found that female participants had a higher average in avoidance attachment style. Finally, it was found that male participants use Facebook for purpose of narcissism and personal situations more than females. The findings of the study are discussed in the light of relevant literature.