Duygusal işçilik ve iş yaşamında yalnızlığa yönelik öğretmen görüşleri
Teachers opinions for loneliness and emotional labor at work
- Tez No: 463336
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim kurumları, Duygusal İşçilik, İş Yaşamında Yalnızlık, Öğretmen, Secondary education institutions, emotional labor, loneliness in business life, Teacher
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı; orta öğretim kurumları öğretmenlerinin duygusal işçilikle, iş yaşamında yalnızlık düzeylerine yönelik görüşlerini belirleyerek görüşleri arasında anlamlı ilişki var mı yok mu ortaya çıkarmak ve öğretmen görüşlerinin kişisel değişkenlere göre anlamlı fark gösterip göstermediğini tespit etmektir. İlişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilen araştırmanın çalışma evrenini 2015- 2016 eğitim öğretim yılında Bolu merkez ilçe ortaöğretim kurumlarında görev yapan 791 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin tamamına ulaşılmış 449'u veri olarak kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Duygusal İşçilik Ölçeği ve İş Yaşamında Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS programı ile çözümlenmiş, verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Rho korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Öğretmenlerin duygusal işçiliğe ilişkin görüşleri hem toplam ölçekte ve hem de alt boyutları olan otomatik duygusal düzenleme, duygusal sapma ve derinden rol yapmada“kısmen tanımlanıyor”düzeyindedir. Öğretmenlerin iş yaşamında yalnızlığa ilişkin görüşleri toplam ölçeğe yönelik“biraz uygun”düzeyindeyken alt boyutlarında xv duygusal yoksunlukta“uygun değil”, sosyal arkadaşlık boyutunda“uygun”düzeyindedir. Öğretmenlerin kişisel değişkenleri doğrultusunda; duygusal işçilik ve iş yaşamında yalnızlığa ilişkin görüşleri şu şekildedir. Eğitim durumu, okul türü, yaş ve şu an bulundukları okullarda çalışma süreleri öğretmenlerin duygusal işçiliğe yönelik görüşlerinde anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Diğer bir ifadeyle öğretmenlerin; lisans ya da lisansüstü eğitime sahip olması, çalıştığı okulun türü, yaşı, şu an bulundukları okulda çalışma süreleri duygusal işçiliğe yönelik görüşlerinde etkili değişkenler olmayıp, öğretmen görüşleri benzerdir. Bununla birlikte cinsiyet değişkeni duygusal işçiliğe ilişkin duygusal sapma alt boyutunda, medeni durum toplamda ve duygusal sapma alt boyutunda, çalışılan kurum türü duygusal sapma alt boyutunda anlamlı fark oluşturmuştur. Cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, okul türü, kıdem ve şu an bulundukları okullarda çalışma süreleri öğretmenlerin iş yaşamında yalnızlığa ilişkin görüşlerinde anlamlı fark oluşturmamıştır. Diğer bir ifade ile öğretmenlerin; kadın ya da erkek, lisans ya da lisansüstü, çalıştığı okul türü, sahip oldukları kıdem, şu an bulundukları okulda çalışma süreleri iş yaşamında yalnızlığa ilişkin görüşlerinde etkili değişkenler olmayıp, öğretmen görüşleri benzerdir. Bununla birlikte yaş değişkeni iş yaşamında yalnızlığa ilişkin toplamda, çalışılan kurum türü toplamda ve duygusal yoksunluk alt boyutunda, branş değişkeni ise sosyal arkadaşlık alt boyutunda anlamlı fark oluşturmuştur. İş yaşamında yalnızlığın duygusal yoksunluk alt boyutu, duygusal işçiliğin otomatik duygusal düzenleme ve toplamı ile negatif, derinden rol yapma boyutu ile pozitif yönlü düşük düzeyde ilişki ortaya çıkarmıştır. İş yaşamında yalnızlığın sosyal arkadaşlık alt boyutu duyusal işçiliğin otomatik duyusal düzenleme, derinden rol yapma ve toplam görüşlerle düşük düzeyde pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research secondary education institutions teachers' emotional labor with the level of lonelines in business life regarding uncover whether or not there is significant relationship between the views by selecting the views and the views of teacher according to personal variables is to determine whather a significant difference. The study was performed with relational screening model Bolu in the academic year 2015-2016 serving central institutions constitutes 791 teache. Almost all of the teeachers were used as data. During the research proces, personal information form, emotional labor and loneliness scale has been used in the business life. Research data has been resolved with the SPSS program, data analyssis frequenc, percantape, avarage, standard deviation Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Sperman Rho analysis reviewed. According to results from the survey; The opinions of both the teachers and the total scale and sub-dimentions with automatic emotional regulation, emotional bias and depply in the act“partly defined”is the level. A little fort he total scale,“appropriate”while in the lower dimensions in the xvii emotional deprivationat the level of“not applicable”in the size of social companionship“appropriate”level . In the with the personal variiables of teachers, emotional labor and the opinions of loneliness in business life are as follows. Educational status, type of schools, age, where they are now in the schools and the duration of the study teachers' emotional labor haven't been for a difference in opinion.İn other words the teachers have undergraduate or graduate training, type of school, age, emotional labor variables and duration of study is similar to the views of the teacher aren't effective. However, the gender variable of emotional labor emotional deviation- sub- size, motital status, total size and the lower deviation has created a significannt difference in the emotional. Gender, morital status, educational status, seniority and type of school teachers work in the lives of loneliness wasn't a significant difference and teacher opinions are similar. However, this life of loneliness in the work of the age variable total, total type of institution and employee to the emotional deprivation sub- dimension the variable branch has created a significant difference in the size of the bottom of school companionship. Business life of loneliness in the emotional deprivation sub- dimension in outomatic emotional regulation and emotional labour the sum negative way of depply low- level the relationship has revealed. Loneliness in business life a social networking sub- dimensions of the sensory workmanship automatic editing, at a low level role play and there is a positive correlation with the total views.