Ortaokul öğrencilerinin konuşmalarında gözlemlenen akıcılık sorununun incelenmesi
An investigation of fluency problem on speech of students in secondary school
  1. Tez No: 463364
  2. Yazar: EYLEM EZGİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLMİRA KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma, Akıcılık Sorunu, Ortaokul Öğrencileri, Yaş, Sınıf, Cinsiyet, Speech, Fluency Problem, Secondary School's Students, Age, Class, Sex
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin konuşmalarında gözlemlenen akıcılık sorunlarını incelemek, akıcılık sorunu türlerinin yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırmanın örneklemi İzmir ili Bayraklı ilçesinde bulunan Ticaret Borsası Ortaokulundaki altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf (12-14 yaş) öğrencileridir. Örneklem için güç analizi yapılmıştır ve örneklem 60 öğrenci olarak belirlenmiştir. Her grubun sayıları ile cinsiyet dağılımı eşit olarak düzenlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin her birine ders kitaplarında yer alan, sınıf düzeylerine uygun metinler okunmuş ve ardından metinler öğrenciler tarafından anlatılırken öğrencilerin ses kayıtları alınmıştır. Kaydedilen konuşma örneklerinden en az 300 sözcükten oluşan konuşma örnekleri çevriyazıya dönüştürülmüştür. Kayıtlardan elde edilen veriler çalışmanın amacı doğrultusunda incelenmiş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda sınıf (yaş) yükseldikçe akıcılık sorununun azaldığı belirlenmiştir. Akıcılık sorunu türleri incelendiğinde bütün öğrencilerin konuşmalarında en çok“dolu durak”görülmüştür. Daha sonra“tekrar”,“dolgu sözcük”,“tereddüt”ve“yanlış başlangıç”görülmüştür. En az ise“uzatmalar”görülmüştür. Cinsiyet değişkeni bağlamında ise toplamda kız öğrencilerin konuşmalarında erkek öğrencilere oranla daha fazla akıcılık sorunu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of tis study is to investigate the fluency problem on speech of students in secondary school and to determinate if the types of fluency problems show differences according to age and sex variables. The study group occures sixth, seventh and eighth-grades students (at the age of 12-14) in Ticaret Borsası Secondary School which is at Bayraklı in İzmir. Power analyze was made for determine the study group and the number of study group was defined 60 students. In each group's numbers and sex distributions were equalized. The textessituated in their course book and they belong to their ages, were read to each students who was participated in this study and after speech samples were recorded while students were narrating the textes. Speech samples of at least 300 words of each sudents were recorded and transcribed. Belongs to aim of this study used for statictical analysis of the data gathered from the tape recordings. As a result of the study, when examined the class level variable, it has determinated that the higher the class (age) the fluency problems are decrease.When examined the types of fluency problems, the types of fluency problem“filled gap”was seen at most in all the students' speechand than“repetition”,“filling words”“hesitation”and“false start”and at least“prolongations”.In terms of sex variable, in female students' speech the types of fluency problems was seen more than the male students.