Okuma güçlüğü çeken ortaokul öğrencilerinin okuma becerilerinin incelenmesi
Analysing reading skills of the middle school students with reading difficulty
  1. Tez No: 463363
  2. Yazar: NİLAY ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLMİRA KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma Güçlüğü, Tekrarlı Okuma Yöntemi, Reading, Reading Difficulty, Repeated Reading Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1316
Özet
Bu araştırmanın amacı, okuma güçlüğü yaşayan ortaokul öğrencilerine tekrarlı okuma yöntemi ile özel hızlandırılmış okuma eğitimini uygulamak ve bu eğitimin okuma üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışma İzmir ili Bergama ilçesi 100. Yıl Ortaokulu ile Osman Nuri Ersezgin Ortaokulu'nun beşinci sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. İlk önce iki yüz yetmiş dokuz öğrenciden test ve değerlendirmeler sonucu okuma güçlüğü yaşayan on dört öğrenci belirlenmiştir. Belirlenen on dört öğrencinin okuma düzeyinin aynı olduğu istatistik yöntemle teyit edilmiştir. Bu öğrencilerden yedisine altı hafta boyunca, her iş günü bir saat, bire bir olmak üzere toplam otuz saatlik özel hızlandırılmış okuma eğitimi verilmiştir, diğer yedi öğrenciye ise bu özel eğitim verilmemiştir. Altı haftanın sonunda eğitim almış öğrencilerin, eğitimden önceki ve eğitimden sonraki okuma hızları karşılaştırılmış ve her bir öğrencinin okuma hızında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış görülmüştür. Ayrıca, eğitim almış öğrencilerin okuma hızları, eğitim almamış öğrencilerin okuma hızları ile de karşılaştırma yapılmış ve elde edilen sonuçlara göre, eğitim almış öğrencilerin okuma hızları, diğer grup öğrencilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğrencilerin sesli okuma ve okuduğunu anlama düzeylerinin gelişimi de incelenmiştir ve tüm öğrencilerin bu düzeylerde olumlu yönde ilerleme gösterdikleri görülmüştür. Hızlandırılmış okuma eğitimi sırasında öğrencilerin metinleri okurken yapmış oldukları hatalar (yanlış harf okumada, yanlış ek okumada ve yanlış sözcük okumada olmak üzere) üç türde gruplandırılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede öğrencilerin genel olarak yanlış ek okumada hata yapma eğilimi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to carry out a special speed reading training with secondary school students having reading difficulty, using the repeated reading method and to evaluate the effect of this training on their reading. The study was carried out with 5th grade students studying at 100. Yıl Secondary School and Osman Nuri Ersezgin Secondary School in Bergama District of İzmir. As a result of the tests and evaluations carried out among 279 students, 14 students with reading difficulty were determined in the first place. With the statistical method, it was confirmed that the reading levels of these 14 students were the same. While 7 out of 14 students were given a total of 30-hour special speed reading training (one hour each workday) for 6 weeks; the other 7 were not included in this training. At the end of the 6 weeks, the reading speeds that students participating in the training had before and after the training were compared and a statistically significant increase was found in the reading speed of each student. The reading speeds of the students who participated in the training were also compared with the reading speeds of those who did not. According to the results, the reading speeds of the students participating in the training were statistically significantly higher in comparison to the reading speeds in the other group. The improvements in the oral reading and comprehension levels of the students were also compared and it was seen that all students made a progress concerning these levels. The errors that students made while reading the given texts during the speed reading training were categorized into 3 groups (errors in letter-reading, errors in word-ending reading and errors in word-reading) and evaluated. In this evaluation, it was found out that students generally tended to make an error in word-endings.