Çince ve Türkçede isimlerin biçimbilimsel karşılaştırılması
A morphological comparative study of Chinese and Turkish nouns
- Tez No: 463365
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HARPUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Turkish, Chinese, noun, morphology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İsim, dilin en önemli yapı taşlarından biridir. Tüm varlıkların, duygu ve düşüncelerin, kavramların ve aklımıza gelebilecek tüm durumların karşılığı olarak kullanılan sözcükler vardır. Öyle ki canlı cansız bütün varlıklar, soyut somut kavramlar, isim sayesinde birbirinden ayrılır. Yani, tüm dillerde varlıkların, kavramların adı vardır. Ancak, isimlerin sınıflandırılması ve yapılarına göre incelenmeleri açısından diller arasında farklılıklar görülür. Bu farklılıkların iyi incelenmesi ve ortaya konulması, dilin öğrenilmesi ve öğretilmesi açısından çeşitli kolaylıklar sağlar. Bu çalışmanın amacı, Çince ve Türkçe isimleri biçimbilimsel farklılıklar açısından ele alarak, yer aldıkları dil aileleri ve yapıları bakımından birbirinden oldukça farklı olan bu dillerin karşılıklı öğretiminde öğrenicilerin karşılarına çıkabilecek zorlukları tespit etmektir.“Türkçe ve Çince dillerinde isim yapma bakımından farklılık ve benzerlikler nelerdir?”sorusuna cevap vermek amacıyla planlanan bu çalışma beş bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm, yani giriş bölümünde problem durumu, amaç ve önem, problem cümlesi, alt problemler, sayıltılar ve sınırlılıklar ele alınmıştır. İkinci bölümde ilgili yayın ve araştırmalar ele alınmıştır. Bu bölümde isim konusu ele alınmıştır. Ayrıca Çince ve Türkçenin tarihsel gelişimi ve yapısı anlatılmıştır. Üçüncü bölümde yöntem açıklanmıştır. Bulgular ve yorumlar, yani Çince ve Türkçe isim biçimbilimsel karşılaştırma çalışmanın üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Son bölümde sonuç ve öneriler yer almaktadır. Anahtar kelime: Türkçe, Çince, isim, biçimbilim
Özet (Çeviri)
Nouns are perhaps the most important part of the speech. A noun is defined as a word that identifies a person, animal, place, thing, or idea. A noun denotes a person, animal, place, thing, or idea. The English word noun has its roots in the Latin word nomen, which means“name.”All animate and inanimate beings, abstract concepts concrete actions are separated from each other due to the name. Nouns are used for the subject and object positions in the sentence. Every language has nouns. However, many of the noun formation structures in a given language may not be inherent in another language. Therefore, these structures may not overlap. These kinds of differences in noun structures which affect learning Turkish by Chinese students should be studied in both teaching and learning a language. The thesis consists of five chapters: The first chapter provides an overview namely about problem statement, purpose and importance, assumptions and limitations. The background knowledge is discussed in the second chapter. The third section describes the method and includes Chinese and Turkish morphological comparison of nouns. Chapter four summarises and concludes the thesis. Possible directions of future researches are also discussed in the last chapter.