Yeni pazara girmek için yöneticilerin karar verme süreci: Kosova pazarına giren Türk işletmeleri örneği
Decision making of managers for entering in new trades: The sample of Turkish businesses entering in Kosovo's market
  1. Tez No: 463378
  2. Yazar: VEDAT MORİNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar alma, Kosova, Türkiye, Uluslararası ticaret, Yeni pazara girme, Stratejik kararlar, Decision-Making, Kosovo, Turkey, International trade, Entering in foreign markets, Strategic decisions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Küresel ticarete yeni pazar girme kararı yüksek risk ve fırsatlarla dolu stratejik bir harekettir. Çalışmanın amacı, yöneticilerin yeni dış pazara girme kararını nasıl aldıkları ve karar alma sürecini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Araştırma, Kosova pazarına giren Türk işletmeleri üzeründe nitel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Kosova'da faaliyet gösteren altı işletmelenin sahip ya da genel müdürleri ile yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile veri toplanmıştır. Açık uçlu soruların kullanıldığı görüşmeler kaydedilp metin haline dönüştürülmüştür. Çözümleme sonucunda elde edilen bulgular Türk işletmelerinin Kosova'da ölçekleriyle tutarlı bir şekilde aracılı ihracatı tercih ettiklerini göstermiştir. Uluslararasılaşma kararında coğrafi, idari ve siyasal, iktisadi ve kültüel unsurların rol oynadığı; uluslararası bilgi kaynağı olarak müşteri, aracı ve sosyal bağların tercih edildiği; uluslararasılaşırken temel verimlilik artışı olarak ölçek ekonomilerinin gösterildiği ortaya çıkmıştır. Çalışma, Türk yöneticilerin Kosova pazarına girerlerken kültürel yakınlığa büyük önem verdikleri sonucunu göstermektedir. Özellikle, Kosova Türkiye Ticaret Odası gibi aracı kuruluşların etkililiğinin ve sayısının artması Türk işletmelerinin Kosova'ya girişini daha da kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Decision making to entry new market in global business is a strategic move with elevated risk and opportunities. The aim of the study was to inquiry how managers make the decision to entry new foreign market and what factors influence the decision-making process. The research has the qualitative approach of Turkish businesses entering in Kosovo's market. In the study, data were collected through semi-structured interviews with Turkish owners or general managers of six businesses operate in Kosovo. Interviews which had open-ended questions were recorded and transcripted. Findings show that Turkish businesses choose intermediated export since they are small-and-medium sized enterprises. It is found that cultural, administrative and political, geographic and economic factors play important roles in internalization decision. Moreover, the source of efficiency increase during internalization is achieving economies of scale. Finally, prominent information sources of internalization are customers, intermediaries, and social bonds. According to research, Turkish decision makers give important weight to the cultural proximity during the entrance to Kosovo market. The entrance of Turkish business to Kosovo market will be easier by the increasing effectiveness of Kosovo Turkey Chamber of Commerce and opening similar organizations.