Yusuf suresi ışığında insan psikolojisi
A human psychology in the light of surah Yusuf
- Tez No: 463377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİ KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sevgi, sabır, bağlılık, inanma, adalet, rüya, kıskançlık, Love, patience, devotion, faith, justice, dream, jealousy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Hz. Yusuf'un hayatından herkes için dersler çıkarmamızın ihtiyacı ve gerekliliği çok belirgin bir şekilde ortadadır. Bu nedenle araştırmamızın temel problemi olarak“İnsan Psikolojisi”ni Yusuf suresinde yer alan olaylar ışığında analiz edilerek insan psikolojisinde bulunan temel duyguların insanın kendisi için kazanıma dönüştürebilme adına Yusuf suresinde yer alan psikolojik kurallar ve temel ilkeleri tespit etmektir. Bu nedenle Yusuf Suresinde geçen kişilerin hissettiği; sevgi, aşk, bağlılık, sığınma ve inanma gibi duyguları tespit ederek genel anlamlarıyla açıklanacak, ayrıca Sabır ve inanç'ın önemi nedir? Rüyaların insanlar için önemi ve insan hayatındaki yeri nedir gibi sorulara yanıtlar aramaya çalışılacaktır. Bu araştırmanın yöntemi belgesel tarama yöntemidir. Araştırmamızda Hz Yusuf'un hayatında yer alan psikolojik kavramlar olumlu ve olumsuz yönleriyle tespit ederek kaynaklarda tarama yapılacaktır. Psikoloji biliminin temel hedefi, insanın mutluluğu olduğuna göre en kötü şartlarda olumsuz etkilerden sıyrılarak, bunu başarabilmiş Hz. Yusuf (a.s.) gibi özel bir örnek karşımızda durmaktadır. Bu nedenle Psikolojik açıdan değerlendirmelerde bulunma gereğini hissederek Kuran-ı Kerimin ideal bir model olarak önerdiği Yusuf (a.s.) ile ilgili bu araştırmayı gerçekleştirdik.
Özet (Çeviri)
İt's very clear that we have to take lessons from prophet Joseph's life. Therefore, as the main problem of our research“Human Psychology”of Yusuf sura located events to identify people of basic emotions for him to recovery psychological rules in Yusuf Sura behalf to convert and basic principles in by human psychology analyzed in the light. Therefore, the people falt that in the Surah Yusuf; love, commitment, by detecting emotions such as asylum and believe will be explored in general terms, what is also the importance of patience and also the widely held belief? What is the place of human life and the importance of dreams for people? It will try to seek answers for such questions. This research method is documentary research method in our research psychological concepts of the Prophet Joseph's life, it will be searched by the source of the positive and negative aspects. That's why aim the main aim of psychology, is the happiness of the people who overcones the regative effects is the specal propfet Joseph for us therefore we performed this research about Joseph who is suggested by Qur'an, feeling the need of psychological researches.