Tasarım eğitiminde workshop etkinlikleri üzerine bir durum çalışması
A case study on workshop activities in design education
- Tez No: 463441
- Danışmanlar: DOÇ. METİN İNCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Workshop, Tasarım eğitimi, Bilgi çağı, Yaygın eğitim, Grafik tasarım, Workshop, Design education, Information age, Non - formal education, Graphic design
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bilgi çağı, küreselleşme, kültürlerarası geçişlerin hızlanması, hızlı değişimlerin insanlar üzerinde yarattığı psikolojik baskı, katlanarak artan bilginin hala dikleşmeye devam eden eğrisi, eskiden ayrıcalıklı bir meslek sınıfına ait olan bir dizi uygulamanın artık neredeyse herkes tarafından kolaylıkla benimsenebilmesi, bizi geliştirecek olan anlamlı bilgilerden popüler olana sürüklenmemiz, tasarımda aynılaşma, tasarım eğitiminin bilgisayarla özdeşleştirilmesi, yaratıcılığı destekleyecek tasarım adımlarının atlanması, ezberci bir orta öğretim sisteminden gelen ve diploma almaya odaklı öğrenci profili ve dört yıllık eğitime sığdırılamayan meslek eğitimi gibi pek çok problemi beraberinde getirmiştir. Bu problemler karşısında endüstriyel çağdan kalma eğitim sistemi yetersiz kalmaktadır. Bilgi çağında eğitimin sistemi; esnek, deneysel, deneyim temelli, problem çözme becerisi kazandıran, bilgiyi değil bilgiye ulaşmayı öğreten, disiplinlerarası ve eleştirel yapıda olmalıdır. Ancak bu özelliklerin tamamının sadece örgün eğitim sistemi ile kazandırılamayacağı pek çok eğitimci tarafından kabul görmüştür. Bilgi çağında, bir tasarımcının sahip olmasını beklediğimiz özelliklerin bazıları ancak yaygın eğitim ortamlarında kazandırılabilir. Bu araştırma kapsamında workshop etkinliklerinin eğitim sistemine entegre edilmesi ve etkin bir şekilde kullanılması gerektiği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Information age has brought many problems such as globalization, acceleration of intercultural transitions, psychological pressure on people, the curvature of the ever-increasing knowledge which still continues to rise, a series of applications formerly owned by a privileged professional class can now easily be adopted by almost everyone, drift to the popular one from meaningful information that will improve us, the sameness in design, identification of design education with computer, skipping design steps that support creativity, student profile graduated from a secondary education system based on rote-learning and focused on getting a diploma and professional training that cannot be fit into four years. In the face of these problems, education system remaining from the industrial age seems to be inadequate. The system of education in the age of information must be; flexible, experiential, experience-based, upskilling problem-solving, teaching not information but how to access information, interdisciplinary and critical. However, many of the trainers agree that these features cannot be achieved entirely through the formal education system alone. In the information age, certain features we expect a designer to possess can only be gained in non-formal settings. Within the scope of this research, it is argued that the workshop activities should be integrated into the education system and used effectively.