Impact of peer feedback on EFL learners' foreign language writing anxiety and their ideas about peer feedback
Akran dönütü uygulamasının İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yabancı dilde yazma kaygısı üzerindeki etkisi ve öğrencilerin akran dönütü uygulaması hakkındaki fikirleri
- Tez No: 463442
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak İngilizce, Dönüt, Yabancı dilde yazma kaygısı, Akran dönütü, Öğretmen dönütü
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma akran dönütü uygulamasının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk hazırlık okulu öğrencilerinin yaşadığı yabancı dilde yazma kaygısını üzerindeki etkisini ve bu öğrencilerin akran dönütü uygulaması hakkındaki fikirlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda katılımcılar akran dönütü uygulaması hakkında bilgilendirilip eğitilmiş, dokuz hafta boyunca akranlarından dönüt alıp akranlarına dönüt vermiş ve ikinci dilde yazma kaygısını ölçme envanteri çalışmanın başında ve sonunda uygulanmıştır. Bunların yanı sıra on beş katılımcı ile akran dönütü uygulaması hakkındaki fikirleri ve akran dönütünün yabancı dilde yazma kaygısı üzerindeki etkisi hakkında görüşülmüştür. Bu çalışma göstermiştir ki akran dönütü uygulaması üzerine eğitim almanın, akranlarına dönüt vermenin ve akranlarından dönüt almanın yabancı dilde yazma kaygısını azaltmak üzerinde önemli bir etkisi vardır. Öğrencilerin etkili bir şekilde dönüt vermek konusunda eğitilmelerini içeren iyi planlanmış bir uygulama programı ile ancak akran dönütü uygulaması yazma kaygısını azaltmada başarılı bir faktör haline gelebilir. Mevcut çalışmadaki katılımcıların belirttiğine göre akranlarından dönüt alıp akranlarına dönüt vermek daha rahat ve kendine güvenli hissetmelerine yardımcı olmuştur çünkü yazarken akranlarının da benzer hatalar yapıp benzer kaygılar taşıdıklarını fark etmişlerdir. Sonuç olarak, akran dönütü üzerine eğitim vermek ve uygulamalar yap(tır)mak yabancı dilde yazma kaygısını azaltarak ve yabancı dilde yazma farkındalığını arttırarak öğrencilerin başarılı olabileceklerine inanmaları açısından da etkili olma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
The present study aims at researching the impact of peer feedback on foreign language writing anxiety experienced by Turkish prep school students studying EFL and their opinions about peer feedback. To achieve these aims, the participants in the experimental group got training on peer feedback, gave and received peer feedback for nine weeks. 120 participants in both control and experimental groups responded to Second Language Writing Anxiety Inventory (SLWAI) at the beginning and end of the study. Besides, 15 participants from the experimental group were interviewed about their thoughts regarding peer feedback and its impact on foreign language writing anxiety. The study revealed that training and practices on giving and receiving peer feedback had a significant impact on decreasing foreign language writing anxiety. The present study highlighted the idea that peer feedback practice needs to be a well-planned implementation supported with a continuous learner training on how to give peer feedback effectively and efficiently. For the participants in the present study, getting and giving peer feedback was helpful in feeling more relaxed and self-confident as they realized that their peers do similar mistakes and have similar worries during writing. As a conclusion, training and practices on peer feedback have the potential to lead learners to believe that they can be successful by reducing foreign language writing anxiety and increasing their awareness about EFL writing.