Foreign language learning anxiety of high school students in Kosovo
Kosova'da lise öğrencilerinin yabancı dil öğrenme kaygısı
- Tez No: 463443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil kaygısı, başarı, dil geçmişi, eğitim geçmişi, Foreign language anxiety, achievement, language background, educational background
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
İkinci dil öğrenimi karmaşık bir süreçtir ve sadece kelime bilgisi ve dilbilgisi yapılarının kazanılmasını değil, aynı zamanda iletişim becerilerinin geliştirilmesini ve kültür bilincini de içerir. Bazı öğrenciler ikinci bir dil öğrenmede kendilerini güvende hissederken diğerleri süreci tehditkar bulurlar ve dil sınıfında aşırı kaygı yaşayabilirler. Kaygı, bir yabancı dili öğrenmede büyük etkiye sahiptir. Bu çalışma, Kosova'daki Türk Lise Öğrencilerinin yabancı dil sınıf kaygısının düzeyini araştırmıştır. Çalışmada öğrenenlerin kaygı düzeyleri arasında başarı açısından, birden fazla dil bilmek ve lise türüne göre farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışma dört farklı lisede 169 İngilizce öğrenen öğrenciler ile yürütülmüştür; Teknik Lise, Ekonomi Lisesi, Tıp Lisesi ve Fen Lisesi. Veriler öğrencilerin kaygı düzeylerini belirlemek için istatistiksel olarak analiz edilen FLCAS ölçeği ile toplanmıştır. Anket, deneklere farklı sınıf ortamlarında düzenli ders saatlerinde verilmiştir. Kaygı seviyeleri ile başarı arasındaki ilişkiyi saptamak için öğrencilerin dönem sonu ders notları öğretmenlerden elde edilmiştir. Analiz sonuçları, İngilizce öğrenen öğrencilerin genelde orta düzeyde dil kaygısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. Tek dilli ve çok dilli öğrencilerin yabancı dil kaygı düzeyleri ile başarı seviyesi arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Okul türüne göre yabancı dil öğrenen lise öğrencilerinin kaygı düzeyleri de birbiriyle istatistiksek olarak anlamlı bir şekilde ilişkili bulunmamıştır. Araştırmanın sonuçları, kaygının Kosova'da olumsuz bir psikolojik olgu oluşturmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Second language learning is a complex process. Learning the vocabulary and grammar structures, even developing the necessary skills for communication may not be enough. You also need to learn about the culture of the foreign language. While this might be found enjoyable for some students, others might find the process threatening and may experience anxiety in the language classroom. Anxiety has a great negative effect on learning a foreign language. This study investigated the degree of foreign language classroom anxiety of Turkish High School Students in Kosovo. Moreover, it aims to find out if there are any differences between the anxiety levels of the learners in terms of their achievement in the foreign language, knowing more than one language and type of high school. This study was conducted with 169 learners of English in four different high school contexts; Technical High School, The High School of Economics, Medical High School and Science High School with 169 students. All of them were the first grade students. The data collected through Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) questionnaire were statistically analyzed to identify students' anxiety levels. The questionnaire was administered to the subjects in their regular class hours in different school settings. Their mid-term grades were gained from their class teachers to identify the relationship between their level of anxiety and their success measured by their course grades. The relationship between learners' anxiety and their language background and their education context was also analyzed statistically. The analysis of the results revealed that students learning English generally experience a moderate level of language anxiety. No significant relationship was identified between students' foreign language anxiety scores and their level of success, between being monolingual and multilingual. Their educational context and their level of anxiety did not correlate either. According to the results of the study, foreign language anxiety cannot be considered a negative psychological phenomena in Kosovo.