Aile eğitimine devam eden işitme kayıplı çocuk babalarının babalık deneyimlerine ilişkin algılarının incelenmesi
Perceptions on fatherhood experiences of fathers who have children with hearing loss in an early intervention
  1. Tez No: 463451
  2. Yazar: FATİH MEHMET ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Babalar, İşitme kaybı, Babalık deneyimi, Görüngübilim, Fathers, Hearing loss, Experiences on fatherhood, Phenomenology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Görüngübilim çalışması olarak desenlenen bu araştırmanın amacı aile eğitimine devam eden işitme kayıplı çocuk babalarının babalık deneyimlerine ilişkin algılarının incelenmesidir. Araştırmanın katılımcıları aile eğitimine devam eden, 0-3 yaş aralığında çok ileri dereceli işitme kayıplı çocuğu olan yedi babadır. Araştırma verileri yarı-yapılandırılmış görüşmeler, yansıtmalı araştırmacı günlükleri ve doküman incelemesi teknikleriyle toplanmıştır. Görüşme verileri yazıya dökülmüş ve kodlanmıştır. Görüngübilim yöntemi analizi yoluyla 91 kod, 13 alt-tema ve 5 temaya ulaşılmıştır. Araştırma bulguları; babaların rol, görev ve sorumluluklarını genellikle normal işiten çocuk babalarıyla benzer şekilde algıladığını, fakat çocuklarının kullandığı işitme teknolojilerinin ve bakımlarına ilişkin ekonomik durumların önemini farklılık olarak vurguladıklarını göstermektedir. Bunun yanında babaların çocuklarının gelecekleriyle ilgili kaygılarını ve buna bağlı desteklerini dile getirdikleri görülmektedir. Ayrıca babaların çocuklarının devam ettiği aile eğitimi programına ilişkin olumlu bakış açılarına sahip oldukları ve faydalı olduğuna inandıkları ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan aile eğitimi programlarına yönelik memnuniyetlerinin yanında babalar, aile eğitimlerinin çalışma takvimleri düşünülerek daha uygun zamanlarda gerçekleştirilmesi, çocuklarının eğitimleriyle ilgili daha fazla bilgilendirilmek, diğer ailelerden destek almak istedikleri ve psikolojik rehberliğe ihtiyaç duydukları bulgular arasındadır. Bu araştırmanın işitme kayıplı çocuk babalarının deneyimleri ve algılarıyla ilgili alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca ilgili alanda çalışan uzmanlara, öğretmenlere ve ailelere babalar konusunda yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This phenomenologically designed study aimed to describe perceptions on fatherhood experiences of the fathers who have children with a hearing loss. Seven fathers were the participants of the study. Their children had severe to profound hearing loss and aged between 0-3 years. They all attended the same early intervention programme. Data were collected by semi-structured interviews, reflective journals and document review. The interviews were transcribed and coded. The phenomenological analysis of the data revealed 91 codes, 13 sub-themes and 5 themes. The findings of the study indicated that the fathers generally perceive their roles and responsibilies no different than the fathers of hearing children. However they stress the importance of hearing technologies and economic issues related to the maintanence of them. They also explained their anxiety and precautions related to their child's future. They explained positive aspects and benefits of the early intervention programme they attended. They generally stated their satisfaction of the programme, but on the other hand some fathers mentioned the need for more convinient appointment times considering their working hours, more information on educational options related to the school education of their child, support from other families and occasional psychological counselling. This study were hoped to contribute to the literature on fatherhood experiences and perceptions of the fathers with children who have hearing loss and to provide some insight to teachers, other professionals who work on the field and families.