Rehberlik ve araştırma merkezi personelinin öğrenme güçlüğü olan bireylerin değerlendirilme süreçlerine ilişkin görüşleri
To determine the opinions of guidance and research center staff about assesment of the individuals with learning disability
- Tez No: 463469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM), Öğrenme güçlüğü, Öğrenme güçlüğü olan bireylerin tanılanması, Fark edilme süreçleri, Guidance and Research Center, Learning disability, Diagnosis of the individual with learning disability, Noticing process
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrenme güçlüğü olan bireylerin fark edilme ve eğitsel tanılama süreçlerine ilişkin rehberlik ve araştırma merkezi (RAM) personellerinin görüş ve önerilerinin belirlenmesidir. Araştırma, öğrenme güçlüğü olan bireylerin fark edilme ve tanılama süreçleri ve bu süreçlere yönelik var olan durumun ayrıntılı olarak incelenmesi amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Eskişehir ilinde bulunan Odunpazarı İbrahim Kurşungöz RAM ve Tepebaşı RAM'da toplam 12 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrenme güçlüğü şüphesiyle RAM'a başvurular gün geçtikte artmaktadır. Sayıdaki artışla birlikte öğrenme güçlüğü olan bireylerin tanılanması sürecinde aksaklıklar yaşandığı görülmektedir. Yaşanan bu aksaklıklar genel olarak tıbbi tanılar ile eğitsel tanılar arasında tutarsızlıkların olması, fark edilme sürecinde ailelerin ve sınıf öğretmenlerinin farkındalığının az olması, RAM personelinin eğitim gereksinimi, değerlendirme formlarının yetersiz ve öğrenme güçlüğü olan bireyleri ayırt ediciliğinin düşük olması, kullanılan materyallerin standart olmaması, değerlendirme ortamlarının uygun olmaması, MEB'in öğrenme güçlüğü konusunda hizmet içi eğitimlerinin yetersiz olması ve paydaşlar arasındaki iletişimin az olması noktalarında yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda sürecin daha sağlıklı hale getirilmesi için öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the views and suggestions of the Guidance and Research Center staff about noticing and educational diagnosis process of the individuals with learing disability. The design of the study is phenomenology, one of qualitative research methods, in an attempt to investigate the noticing and diagnosis process of the individuals with learning disability and the existing condition comprehensively. Within the study, semi-structured interviews was done with 12 participants, who Works in Odunpazarı İbrahim Kurşungöz and Tepebaşı Guidance and Research Centers in Eskişehir. According to the findings of the study, consulting Guidance and Research Centers because of suspicion of learning disability increases day by day. In spite of this increase, there are problems about the diagnosis of the individuals with learning disability. These problems are in general about; contradictions between medical and educational diagnosis, low awareness of the families and classroom teachers about noticing process, need for education of the staff of Guidance and Research Centers, inadequate assessment forms which can't distinguish the individuals with learning disability, inappropriate assessment settings, insufficient in service trainings of National Education Ministry about learning disability, and poor communication among the stakeholders. In this regard, some suggestions have been made to make the process much better.