Özel öğrenme güçlüğü olan bireylerin tanılama sürecinde karşılaşılan güçlüklerle ilgili rehberlik araştırma merkezi (RAM) personelinin görüşlerinin incelenmesi
Examination of the opinions of the guidance research center staff on the difficulties encountered in the diagnostic process of individuals with special learning difficulties
  1. Tez No: 563386
  2. Yazar: ZELİHA KUZGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Özel Öğrenme Güçlüğü, RAM Personeli Yeterlikleri, Eğitsel Tanılama ve Değerlendirme, Nitel Araştırma Yöntemi ve Betimsel Analiz, Special Education, Special Learning Difficulties, Guidance and Research Center StaffCompetencies, Educational İdentificaiton and Assessment, Qualitative Research Method and Descriptive Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı Rehberlik Araştırma Merkezinde görevli personelin Özel Öğrenme Güçlüğü olan bireylerin tanılama sürecinde karşılaştıkları güçlüklerle ilgili görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya Konya'da çalışan 30 personel katılmıştır. Araştırmada Rehberlik Araştırma Merkezinde görevli personelin Özel Öğrenme Güçlüğü olan bireylerin tanılama sürecinde karşılaştıkları güçlüklerle ilgili görüşlerinin incelenmesinde 'Yarı Yapılandırılmış Görüşme Tekniği' kullanılmıştır. Araştırmacı, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile 'Rehberlik Araştırma Merkezinde görevli personelin Özel Öğrenme Güçlüğü olan bireylerin tanılama sürecinde karşılaştıkları güçlüklerle ilgili görüşlerini' aldıktan sonra görüşleri Betimsel olarak Analiz edilmiştir. Bu araştırma sonucunda; RAM Personelinin Özel Öğrenme Güçlüğü olan öğrencilerle ilgili tanılama ve değerlendirme sürecinde bilgi eksikliklerinin olduğu, tanılamada kullanılan testlerin kullanımı konusunda eğitim yetersizliğinin olduğu görülmüştür. Özel Öğrenme Güçlüğünü tanılamada standart bir materyalin olmaması o an değerlendirme yaparken değerlendirmeyi yapan kişinin, o an için kullandığı materyale göre değişebildiğinden kaynaklı, değerlendirmenin kişinin görüşüne göre değişebileceği görüşünü doğurmuştur. Bu da tanılamanın kişiye göre farklılaşabileceği kanısını göstermiştir. Özel Öğrenme Güçlüğü olan öğrencilerle çalışan öğretmenlerin ÖÖG olan öğrencilerle ilgili tanım, tanılama ve değerlendirme, nedenleri, sınıflandırma, gelişim özellikleri, öğretimi planlama ve uyarlama, yasal hakları, aile eğitimi ve rehberliği, özel öğretim yöntem ve teknikleri, öğretim teknoloji ve materyal geliştirme, sınıfta problem davranışlarla baş etme, ölçme ve değerlendirme, BEP geliştirme ve uygulama ile Türkiye'deki eğitimleri ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the opinions of the staff of the Guidance and Research Center about the difficulties encountered in the identification process of individuals with Special Learning Disabilities. Qualitative research method was used in this research. 30 personnel working in Konya participated in the study. Semi-Structured Interview Technique was used in this study to examine the opinions of the staff working at the Guidance and Research Center about the difficulties encountered in the diagnosis process of individuals with Special Learning Disabilities. After taking the opinions of the staff of the Guidance and Research Center about the difficulties they encountered in the process of diagnosing the individuals with Special Learning Disabilities ,the researcher analyzedthese opinions descriptively with the semi-structured interview technique. As a result of this research; It was seen that there is a lack of knowledge in the diagnosis and evaluation process of the Guidance and Research Center Staff about the students with Special Learning Difficulties and there is a lack of training in the use of the tests which are used in the diagnosis.The lack of a standard material in the diagnosis of Special Learning Disorder has led to the opinion that the evaluation may vary according to the person's opinion, as the evaluator may vary according to the material he / she is currently using. This shows that the diagnosis may differ from person to person. It was seen that they do not have enough information about Definition, identification and assessment, reasons, classification, developmental characteristics, planning and adaptation of teaching, legal rights, family education and guidance, special teaching methods and techniques, teaching technology and material development coping with behavioral problems, assessment and evaluation ,the IEP development and implementation of education in Turkey.