İngilizce okutmanlarının öğretimsel yeterlik algıları ve bu yeterlikleri uygulamaya yansıtma durumları
English language instructors' perceived pedagogical competencies and implementation of these competencies
- Tez No: 463472
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLRUBA KÜRÜM YAPICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Okutmanı, Öğretimsel Yeterlik, İngilizce Hazırlık Sınıfı, English Language Instructor, Pedagogical Competency, English Preparatory Class
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu araştırma İngilizce okutmanlarının öğretimsel yeterlik algılarını ve bu yeterlikleri uygulamaya yansıtma durumlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışmasına göre desenlenen araştırmanın katılımcıları 2014-2015 eğitim öğretim yılında Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) hazırlık sınıflarında derse giren İngilizce okutmanlarıdır. Araştırma verilerinin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme, yarı yapılandırılmış gözlem, belge incelemesi ve araştırmacı günlüklerinden yararlanılmıştır. Verilerinin analizinde tümevarım analizi ve betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular okutmanların yeterlik algıları ile sınıf içi uygulamaları arasında bazı noktalarda farklılıklar olduğunu göstermektedir. Bu farklılıklar en çok dersin giriş ve sonuç etkinlikleri ile dersin öğretiminde hedef dilin kullanımı boyutlarındadır. Gelişme aşamasında ise çoğunlukla kitaba bağlı kalındığı için okutmanların yeterlikleri uygulama durumları yeterince yorumlanamamıştır. Okutmanların görüş ve uygulamalarında çoğunlukla paralel olan boyutlar ise iletişime dayalı ve rahat bir sınıf ortamı oluşturmak ve öğrencilerle iyi bir iletişim kurmaktır. Okutmanların genel anlamda kendilerini güçlü buldukları yönler okuma ve yazma becerilerinin öğretimi ve öğrencilerle iletişim, geliştirmeye ihtiyaç duydukları yönler dinleme ve konuşma becerilerinin öğretimi ile alandaki gelişmeleri takip etmedir.
Özet (Çeviri)
This study aims at determining the perceived competencies of English language instructors and to what extent they implement these competencies in their classrooms. The study was designed as a qualitative case study. The participants of the study are the instructors teaching English at Dumlupınar University preperatory program in 2014-2015 academic year. The research data was collected through semi-structured interviews, semi-structured observation, relevant documents and the researcher's diaries. In order to analyze the collected data, inductive analysis and descriptive analysis methods were used. The findings of the study revealed that there were differences between the perceptions and classroom implementations of instructors in some respects. These differences were remarkable in the beginning and final stage activities of the lesson as well as the amount of target language use during the lesson. As for the middle stage, since the teaching was highly dependent on the coursebook, instructors' implementations of the competencies could not be analyzed appropriately. Beside differences, there were similarities between the perceptions and implementations of instructors in terms of setting an interactive and relaxed classroom environment and building rapport with students. The most striking ideas in terms of strengths in general were teaching reading and writing and building rapport with students, while they wanted further development in teaching speaking and listening and keeping up with the recent developments in the field of teaching English.