Bireysel emeklilik sistemi: Türkiye'deki gelişimi ve değerlendirilmesi
Individual retirement system: The development and evaluation in Turkey
  1. Tez No: 463496
  2. Yazar: EMEL YAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Bireysel emeklilik, Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi, Individual retirement, Retirement, The individual retirement in Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bireysel emeklilik sistemi, birçok ülkede yoğun talep gören ve hızlı bir şekilde gelişim gösteren bir sistemdir. 2003 yılında bireysel emeklilik sistemine geçiş yapan Türkiye'de bireysel emeklilik sisteminin bu dönemden itibaren ne şekilde geliştiğinin araştırılması ve değerlendirilmesi, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amacın gerçekleştirilmesi adına literatür taraması yöntemi kullanılmış olup Türkiye'nin bireysel emeklilik sistemi verilerinin açıklanmasında Emeklilik Gözetim Merkezinin paylaştığı veriler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar Türkiye'de bireysel emeklilik sisteminin faaliyetlerine başladığı dönemden itibaren olumlu yönde gelişme gösterdiğini ortaya koymuştur. 2013 yılında uygulamaya geçirilen yüzde 25 devlet katkısı uygulamasının Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemine yönelik ilgiyi artırdığı, çalışmanın ulaştığı temel sonuçlardan birisidir. Bu nedenle Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi hakkında değerlendirme yaparken devlet katkısı dönemi öncesi ve sonrası şeklinde ayrı bir değerlendirme yapılmasının doğru olacağı ulaşılan sonuçlardan bir diğeridir. Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemine ilişkin ulaşılan verilerin doğru ve geçerli olduğunun kabul edilmesi, bu çalışmanın sınırlılığını meydana getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The individual retirement system has been fast developed in many countries and it attracts people day by day. The basic goal of this study is to determine the development and the evaluation of the individual retirement system of Turkey after 2003. To reach this goal the study has been prepared with the literature review and the published data of the Pension Monitoring Center have been researched. The results of this survey showed that the individual retirement system has been positive developed after its start date. The most important result of this study is the 25 percent state subsidy has also increased the attention and the interest of the society after 2013. Another result showed that to evaluate and to compare the development of individual retirement system of Turkey should be divided into two periods before the state subsidy and after it. The results of the Pension Monitoring Center and the information of the literature have been accepted as true, and these can be shown as the limitedness of this study.