Side Tykhe Tapınağı
The Tyche Temple in Side
- Tez No: 463499
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SABRİ ALANYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Pamphylia, Side, Tyche Tapınağı, Roma Mimarisi, Pamphylia, Side, Tyche Temple, Roman Architecture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezin konusunu Pamphylia bölgesinde yer alan Side antik kentinde bulunan Tykhe Tapınağı'nın arkeolojik veriler ışığında detaylı incelenmesi oluşturmaktadır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm tezin giriş bölümüdür. İkinci bölümde Pamphylia Bölgesi ve Side Kenti'nin coğrafi konumları Side şehri, şehrin tarihçesi ve şehirde yapılan araştırmaların tarihçesinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Tykhe Tapınağı'nın konumu ve çevresinden bahsedilmiş, tapınak üzerine yapılan ilk araştırmalar anlatılmış ve modern bilimsel araştırmalardan bahsedilmiştir. Ayrıca tapınağın mimarisi detaylı olarak ele alınmış, yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilerden yararlanarak tapınağın tarihlendirilmesi yapılmış ve Side Kenti'ndeki Tykhe kültünden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise Yunan ve Roma mimarilerinde dairesel planlı yapıların bilinen örnekleri ele alınmış ve bu örnekler ile Side Tykhe Tapınağı'nın mimari ve işlevsel olarak karşılaştırması yapılmıştır. Beşinci ve son bölüm ise çalışmanın sonuç bölümüdür. Bu bölümde tezin konusu üzerine genel bir değerlendirme yapılmış ve son araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the study of TheTyche Temple found in the ancient city of Side in Pamphylia. The thesis contains five chapters. Chapter one is the introduction chapter of thesis. In chapter two geographical locations of Pamphylia Region and Side, the city of Side, the history of the city and a history of the researches of the city are mentioned. In chapter three the location of the temple and the buildings around are explained, the early researches and the modern researches are mentioned. Also a detailed explanation of the architecture, dating according to the archaeological data are made and the cult of Tyche in Side is mentioned. In the fourth chapter examples of the circular buildings of Greek and Roman architecture are discussed and compared with The Tyche Temple for their architecture and functions. The fifth and the final chapter is the conclusion part. In this chapter the subject of the thesis and the data from the last researches are overviewed.