The impact of supply chain integration on firm performance: The food retail sector in Turkey
Tedarik zinciri bütünleşmesinin firma performansına etkisi: Türkiye'deki gıda perakendecilik endüstrisinde
- Tez No: 463500
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL HAKAN KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri Bütünleşmesi, Gıda Perakendecilik, Operasyonel Performansı ve İşletme Performansı, Supply Chain Management, Supply Chain Integration, Food retailers, Operational Performance and Business Performance
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tedarik zinciri bütünleşmesi kavramı ve firma performansı üzerindeki etkileri bir süredir araştırmacıların dikkatini çekmekte. Daha önce yapılan araştırmalarda tedarik zinciri bütünleşmesi ve firma performansı arasında pozitif bir ilişki bulunmasına rağmen, araştırmacılar gerçek etkiler üzerinde daha derin araştırmalar yapılması konusunda hemfikirler. Daha önce yapılan çalışmalarda, tedarik zinciri yönetiminin diğer taraflarına ve perakendecilere odaklanılmamıştır. Bu nedenle bu çalışmada, tedarik zinciri bütünleşmesinin firma performasına etkisi ve Türkiye'de gıda perakendecileri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma için, Türkiye'deki iki büyük şehir ve bu şehirlerdeki büyük gıda perakendecileri seçilmiştir. Tedarik zinciri bütünleşmesi içsel ve dışsal bütünleşme olarak sınıflandırılmış ve firma performansı da operasyonel ve işletme performansı olarak ikiye ayrılmıştır. Katılımcıları seçmek için tabakalı örnekleme yönetimi kullanılmıştır. Toplam 216 firma seçilmiş olup bunlardan sadece 208 firma dağıtılan ankete cevap vermiştir. Verileri analiz etmek için bağımsız değişkenlerin birden fazla olması nedeniyle yapısal eşitlik modeli, özellikle Amos kullanılmıştır. Bu çalışma neticesinde içsel ve dışsal bütünleşme arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur; bu içsel bütünleşmesinin dış bütünleşmeyi tetiklediği anlamına gelmektedir. İçsel bütünleşme ile işletmelerin operasyonel ve işletme performansı arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki bulunmaktadır. Aynı şekilde dışsal bütünleşme ile işletmelerin operasyonel ve işletme performansı arasında olumlu ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç olarak, perakendecilerin ve firmaların, önce içsel işbirliklerini yönetmeleri, müşteriler ve tedarikçiler olmak üzere dış ortakları ile güçlü işbirliği faaliyetleri yürütmeleri tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of supply chain integration and its effects on firm's performance has received many attentions from researchers for some time. Even though, majority of the previous research have found a positive relationship between supply chain integration and firm performance, researchers are still calling for further research to be conducted on the real effects. None of the previous research has concentrated solely on the other parties of supply chain management including retailers and hence, this study researched into the impact of supply chain integration and firm performance of food retailers in Turkey. Two big cities, Eskişehir and Istanbul, in Turkey were selected for this study due to the availability of major food retailers in these cities. Supply chain integration was classified into internal and external; and firm performance was also classified into operational and business performance. Stratified sampling method was used to select the respondents. In total, 216 firms were selected out of which only 208 firms responded to the questionnaire distributed. Structural Equation Model specifically Amos was used to analyse the data since the independent variables were more than one. The study found a positive and significant relationship between internal and external integration, and a significant and a positive relationship between internal integration and firms' operational and business performance. The study also found a significant and a positive relationship between external integration and firms' operational and business performance. Generally, retailers and firms were admonished to practice strong collaboration activities by first managing internal collaborations and extending it to outside partners namely both customers and suppliers.