İşletmelerin ekogirişimcilik faaliyetleri kapsamında sürdürülebilir (temiz) üretim uygulamaları: Arçelik buzdolabı fabrikası örneği
Sustainable (clean) production practices within the scope of ecopreneurship activities of businesses
- Tez No: 463498
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Ekogirişimcilik, Ekolojik Ayak İzi, Sürdürülebilirlik, Temiz Üretim, Entrepreneurship, Ecopreneurship, Ecological Footprint, Sustainability, Cleaner Production
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
1970'li yılların başında artan nüfus ve çevre sorunlarının problem yaratmasıyla gündeme gelmeye başlayan sürdürülebilir kalkınma, ülkeleri bu doğrultuda politikalar uygulama ve çözüm önerileri geliştirmeye itmiştir. Zamanla kalkınmanın sadece ekonomik ölçütlerden ibaret olmadığı, bunun yanında çevresel ve sosyal göstergeleri içinde barındıran bir sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket etmenin doğruluğu kabul görmüştür. Bu anlamda, ekogirişimcilik faaliyetlerini benimseyerek daha az kaynak kullanarak ve az atık ve kirlilik yaratarak daha fazla mal ve hizmet yaratma felsefesine dayanan sürdürülebilir (temiz) üretim, imalat sanayisinin sürdürülebilir kalkınma yolunda atılan adımlar konusunda büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Arçelik Buzdolabı Fabrikasının çevre konularına yaklaşımı doğrultusunda benimsediği politika ve gerçekleştirdiği ekogirişimci faaliyetlerin üretim süreçlerine ve işletme performansına etkilerini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında, şirketin ekogirişimcilik algısını ölçmek ve Arçelik Buzdolabı Fabrikasında yapılan sürdürülebilir (temiz) üretim faaliyetlerini belirlemek için yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile analiz yapılmıştır. Ayrıca işletmelerin sürdürülebilirliği ve ekogirişimciliğini tespit etmek adına Arçelik Eskişehir Kampüsünün ekolojik ayakizi hesaplanmıştır. Değerlendirme sonucunda Arçelik'in gerek ulusal gerekse uluslararası mevzuata uyumu, benimsediği çevre politikaları ve bu kapsamda gerçekleştirdiği ekogirişimci faaliyetlerle sürdürülebilir (temiz) üretim uygulamaları gerçekleştirebilmek adına alt yapı oluşturduğu ve bu yönde çalışmalar yaptığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda ekolojik ayak izi hesaplamalarına ve sürdürülebilir (temiz) üretim performanslarını artırmaya yönelik yapılabilecekler, şirketin yanı sıra karar alıcılara ve diğer şirketlere de öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sustainable development, which started to come to the fore with the problem of increasing population and environmental problems at the beginning of 1970s, has led countries to develop policy implementation and solution proposals in this direction. It has been acknowledged that the development over time is not merely an economic criterion, but that it acts with a sense of sustainability that is included within environmental and social indicators. In this sense, sustainable (clean) production, based on the philosophy of creating more goods and services by adopting eco-entrepreneurial activities and using less resources and creating less waste and pollution, is of great importance for the steps taken in the sustainable development of manufacturing industry. The aim of this study is to show the policy adopted by Arçelik Refrigerator Factory in the direction of their approach to environment issues and the effects of ecogenerist activities on production processes and business performance. Within the scope of the study, a semi-structured interview form was used to analyze the company's eco-awareness and to identify sustainable (clean) production activities at the Arçelik Refrigerator Factory. In addition, the ecological footprint of the Arçelik Eskişehir Campus was calculated in order to determine the sustainability and eco-entrepreneurship of the enterprises. As a result of the evaluation, it has been determined that Arçelik has established an infrastructure and carried out studies in this field in order to realize sustainable (clean) production practices with national and international legislation compliance, environmental policies adopted and eco- entrepreneur activities carried out in this context. In this direction, what can be done to calculate ecological footprints and improve sustainable (clean) production performances is offered as recommendations to decision makers and other companies as well as to the company.