Rekreasyonel yerel parkların sahip olması gereken özelliklerin uzman görüşlerine göre belirlenmesi: Eskişehir ili örneği
Specifying the recreational local parks' features that are expected to have according to the expert opinions : Eskişehir province example
- Tez No: 463507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM YILDIRIM ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Rekreasyon, Park, Yerel Parklar, Belediye, Leisure, Recreation, Park, Local Parks, Municipality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Boş zaman değerlendirme alışkanlıkları toplumsal kalkınma için önem arz etmektedir. Parklar, herhangi bir ücrete tabi olmaması, insanların yaşadıkları bölgede açık alan rekreasyon faaliyetlerine uygun olması, kolayda boş zaman aktivitelerinin yapılabileceği ve bireye sportif, sanatsal, kültürel aktiviteler gibi birçok alanda herhangi bir aktivitenin ve etkinliğin parçası olabilme olanağı tanıyacak şekilde düzenlenme imkânına sahip rekreasyonel alanlar olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle mahalle arasında bulunan parklar, aktivitelere ulaşım ve katılım noktasında kolaylık sağlar. Parklarda, zorlama olmadan gönüllü olarak geçirilen zaman dilimi bireye ve dolaylı olarak topluma katkı sunmaktadır. Yapılan incelemeler neticesinde parkların birbirinin benzeri olduğu, farklı aktivite imkânları sunmadığı gözlemlenmiş ve bir standartlaşmanın olmadığı görülmüştür. Kaliteli parklar için standartlaşma önemli görülmüş ve araştırmanın amacı; rekreasyonel yerel parkların sahip olması gereken özelliklerin uzman görüşlerine göre belirlenmesi olarak şekillendirilmiştir. Bu amaçla öncelikle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan yirmi mahalle/komşu parkı gözlem tekniği ile incelenmiş ve Eskişehir'de yaşayan alan uzmanları ile odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Literatür, odak grup görüşmesi ve gözlem neticesinde elde edilen otuz beş maddelik özellik havuzu, delfi tekniği ile Türkiye'deki alan uzmanlarına ulaştırılarak tekrar uzman görüşüne iki tur halinde başvurulmuştur. Alan uzmanları, on beş özelliği mahalle/komşu parklarının olmazsa olmaz özelliği, altı özelliği ise parkların temalarına, alan büyüklüklerine ve kullanıcı profillerine göre şekillenebilecek özellikler olarak belirlemiştir. Araştırmanın son aşamasında, belirlenen bu özelliklerin gözlem yapılan yirmi mahalle/komşu parkındaki mevcut durumu incelenmiş ve parkların belirlenen özelliklere sahip olma durumunun yeterli düzeyde olmadığı saptanmıştır. Belirlenen bu özellikler standartlaşma sürecine katkı sağlayacak ve kaliteli parkların oluşumuna zemin hazırlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Leisure time management habits are important for community development. Parks are prominent recreational places since they are free of charge and they enable people to do recreational outdoor activities near the places they reside, and also parks give people the opportunity to be a part of an activity related to sports, art and culture. Especially the parks that are located in a neighbourhood make it convenient for transportation to the event venue and also increases participation. The time that is spent voluntarily in the parks contributes to the individual's development and accordingly to community development. In this research, it is observed that the parks are alike, they do not offer enough variety of recreational acitivities and they do not have standards. It is thought that standardization is essential for quality parks and therefore the research was designed to specify to the recreational local parks' features that are expected to have accorging to the expect options. For this purpose, twenty local/neighbourhood parks in Eskişehir Metropolitan Municipality were investigated via observation technique and focus group interviews were conducted with the field experts in Eskişehir. Thirty five different items about the features of parks were determined with help of literature review, focus group interviews and observation. These items were delivered to the field experts via delphi technique and their opinions were collected in two turns. The field experts specified fifteen of these items as the essential features of parks and six of these items as the features that may depend on the theme, the size and the user profile of the parks. In the last stage of the research, the items specified with the help of field experts were considered by investigating the twenty local parks in the beginning. It was observed that these parks were not able to meet the standards. It is strongly believed that these features specified within this research will contribute to the standardization process and also quality parks.