Müziğin yaratıcı mutfak uygulamaları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effect of background music on creative culinary applications
  1. Tez No: 463530
  2. Yazar: ORÇUN ATİLLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ÖNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yaratıcı Mutfak Uygulamaları, Müzik
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Gastronomi çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir coğrafya olan ülkemizde, gastronomi sektörü sürekli gelişim gösteren ekonomik bir güç haline gelmiştir. Bunun sonucunda Türkiye'de gastronomi eğitimine verilen önem de ciddi şekilde artmıştır. Gastronomi alanında, mesleki ve akademik anlamda mutfak eğitimine verilen önemin artması ve geleceğe yönelik tutumlar küresel perspektifte yaratıcı profesyonellerin sayısının artmasına da sebep olmaktadır. Dolayısıyla“Mutfakta Yaratıcılık”mutfak eğitiminin en önemli parçalarından biri haline gelmiştir. Yaratıcılık kavramının henüz evrensel ve ortak kabul edilen bir tanımı mevcut değildir. Bununla birlikte yaratıcılığın somut ve ölçülebilir olduğu kabul edilmektedir. Bu kapsamda, yaratıcılığa etki eden faktörlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Uygulama ve tasarım esnasında müzik dinlemenin yaratıcılık üzerindeki etkileri mimari, tasarım, yaratıcı yazarlık, eğitim gibi alanlarda araştırılmıştır. Ancak, gastronomi ve mutfak sanatlarında uygulama esnasında müzik dinlemenin yaratıcılığa olan etkisinin araştırıldığı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu kapsamda, bu tez çalışmasının amacı gastronomi ve mutfak sanatları uygulamaları esnasında müzik dinlemenin, yaratıcılık üzerindeki etkilerini belirlemektir. Anadolu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü“Yaratıcı Mutfak Uygulamaları”dersi kapsamında yürütülen bu çalışmada deneysel bir yöntem izlenmiştir. Araştırmaya 20 öğrenci denek olarak katılmıştır. Araştırma sonucunda, deney ve kontrol gruplarının yaratıcılık seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Müzik eşlikli yöntemin yaratıcılık üzerindeki pozitif etkilerinin, geleneksel yönteme oranla daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gastronomy sector has become an ever-growing financial power in Turkey, which has a rich tapestry of gastronomical diversity. As a result of this, the focus on gastronomic education has substantially increased in Turkey. The increasing importance on culinary education both professionally and academically and prospective attitudes lead to an increase in the number of creative professionals in global perspective. Accordingly,“Creativity in the Kitchen”has become one of the most important components of culinary education. There is not yet a global and commonly accepted definition of notion of ''creativity''. However, creativity is considered to be concrete and measurable. In this context, it is of great importance to identify factors affecting creativity.It is observed that the effects of listening to music during practice and design on creativity have been studied in such fields as architectural design, creative writing and education. However, no study was found in the literature review examining the influence of listening to music during practice on creativity in culinary arts. Within this scope, this study aims to identify the effects of listening to music during practices of gastronomy and culinary arts on creativity. In this study, which was conducted within the scope of ''Creative Cooking Practices'' course held in Gastronomy and Culinary Arts Department of Antolian University, an experimental method was followed. 20 students participated in the research as subjects. The research findings indicate that there is a meaningful difference between levels of creativity of experimental and control groups. It is concluded that listening to music during cluniary applications has a positive influence on creativity. Keywords : Creativity, Creative Culinary Applications, Music