Virtual museums: A new space for architectural documentation and display
Sanal müzeler: Mimari dokümantasyon ve sergileme için yeni bir mekan
  1. Tez No: 463582
  2. Yazar: DAMLA TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN SAVAŞ SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Müzeler, Müze Mimarlığı, Teknoloji, Sanal/Gerçek Mekan, Mimari Dokümantasyon, Sergileme, ODTÜ Lojmanları”, Virtual Museums, Museum Architecture, Technology, Virtual/Real Space, Architectural Documentation, Display, METU Lodgings”
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Müze bilimi pratiği, ideolojik, sosyolojik, teknolojik ve mimari disiplinleri temel alan geniş bir söylem içermektedir. Müzelerin tasarım ve anlatımda en bağımsız mimari mekanlardan biri olduğuna inanılan bu tez, müze ortamını analiz ederken bu disiplinlerden yalnızca mimari ve teknolojiyi kapsamaktadır. Günümüzde, sanal müzeler teknolojik yenilikler sayesinde dinamikleşmekte ve mimarlık ve müzecilik için farklı kavramsal fikirler sunmaktadır. Sanal uygulamalar kullanılarak tasarlanan müzeler, gerçek ve sanal mekan arasında işlev görmektedir. Bu nedenle, bu çalışma sanal müzeleri mimari dokümantasyon ve temsil için yeni bir mekan olarak ele almayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, sıra dışı bir müze projesi,“ODTÜ Lojmanları”05 No'lu konut, müze mimarisi ile çağdaş teknoloji arasındaki ilişkiyi gösteren bir araç ve konu olarak kullanılacaktır. Böylelikle geçici bir müze olarak tasarlanan 05 No'lu konut kalıcılık kazanacaktır. Bu tez, sanal bir web sitesinin artık mevcut olmayan bir müze üzerindeki etkisini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The practice of museology has a broad discourse based upon ideological, sociological, technological and architectural disciplines. This thesis will only cover two of these disciplines, architecture and technology, while analysing the museum environment as it is believed that museums are one of the most independent architectural spaces in both design and narration. Today, the field of virtual museums becomes very dynamic due to technological innovations and it offers different conceptual ideas for architecture and museography. Museums that are designed using virtual applications function in-between real and virtual spaces. Therefore, this study aims at focusing on virtual museums as a new space for architectural documentation and display. In this context, an unusual museum project at“METU Lodgings”, House No. 05 will be used as a tool and subject that illustrates the relation between museum architecture and contemporary technology. House No. 05 was designed as a temporary museum, however it suggests a permanency. This thesis can highlight the influence of a virtual website a museum although it no longer exists.