Post-paleogene stress distribution in the Bartin-Ulus-Safranbolu basins, western pontides, Turkey
Bartın-Ulus-Safranbolu havzalarının paleojen sonrası stres dağılımı, batı pontidler, Türkiye
  1. Tez No: 463623
  2. Yazar: EMRE BENGÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT BORA ROJAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus Havzası, Batı Pontidler, Karabük Fayı, Paleojen Sonrası, kıvrım analizi, stres dağılım analizi, Ulus Basin, Western Pontides, Karabük Fault, post-Paleogene, folding analysis, paleostress analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışma, Batı Pontidler'de yer alan, Bartın-Ulus-Safranbolu havzalarının Paleojen sonrası tektonik evrimini ele almaktadır. Çalışma alanı kuzeyden Karadeniz, batıdan Sünnice Masifi, doğudan Kargı Masifi ve güneyden Kretase ofiyolitik melanjı ve Kuzey Anadolu Fayı ile sınırlanmaktadır. Bu havzalar birbirinden iki ana fay olan Bartın Fayı ve Karabük Fayı ile ayrılmıştır. Yapısallığı ortaya çıkarmak amacıyla, litostratigrafik farklılıklar ve alanı sınırlayan büyük faylar göz önüne alınarak dört adet yapısal alan tanımlanmıştır. Yapısal öğeler kullanılarak yapısal ve kinematik analizler yapılmıştır. Bu kapsamda üç yüz doksan adet tabaka doğrultu eğimleri ROCKWORKS 2017™ programı ile, kırk bir adet fay çizikleri WINTENSOR 5.8.5™ programı ile analiz edilmiş ve gerilim dağılımları ortaya konmuştur. Bartın ve Ulus havzaları için genel tabaka yönelimleri 0550K'dir. Safranbolu havzası içinse genel tabaka yönelimleri 0850K olarak hesaplanmıştır. Karabük Fayı ve Bartın Fayı ile sınırlanmış olan merkez alan (Ulus havzası) diğer alanlara nazaran daha yoğun bir kıvrımlanmaya ve faylanmaya maruz kalmıştır. Geç Kretase'den beri KB-GD yönlü bölgesel bir sıkışmaya maruz kalmış olan çalışma alanında gerçekleştirilen stres dağılım analizleri sonucu sıkışma yönü KKB-GGD ve KD-GB olarak belirlenmiştir. Her bir alan için yapılan yapısal analizler, saat yönü veya saat yönünün tersine 200'lik bir rotasyonu işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis addresses the post-Paleogene tectonic evolution of the Bartın-Ulus-Safranbolu basins in Western Pontides. The study area is bounded by Black Sea from north, Sünnice Massif from west, Kargı Massif from east, and by Cretaceous ophiolitic mélanges and the North Anatolian Fault from south. These basins are separated from each other by the two main faults, namely, Bartın and Karabük faults. Four structural domains are defined, based on lithostratigraphic differences and bounding major faults, to figure out the the structural picture. The structural and kinematic analyses were done by means of structural elements; three hundred ninety bedding plane attitudes were analyzed with ROCKWORKS 2017™ and fourty one fault-slip lineation data were analyzed with WINTENSOR 5.8.5™ to determine paleostress directions. For Bartın and Ulus basins general trend of beds are 0550N. However, for Safranbolu basin, general bedding trend is 0850N. The central domain (Ulus Basin) of the area bounded by Karabük and Bartın Faults is intensely folded and faulted, compared to other domains of the study area. Paloestress analysis point out that, the studied area, which was under regionwide NW-SE compression since Late Cretaceous, was under NNW-SSE to NE-SW compression. The structural analysis done for each domain manifests clockwise or counter clockwise rotations of 200 for the region