The functional assessment of fluorecently tagged adenosine a2a and dopamine D2 receptors and qualitative analysis of dimerization of adenosine A2A and dopamine D2 receptor by using fret
Floresan moleküller ile işaretlenmiş adenozin A2A ve dopamin D2 reseptörlerini işlevsel tespiti ve reseptörlerin eşleşmesinin fret analizi ile kantitatif değerlendirilmesi
  1. Tez No: 338384
  2. Yazar: SELİN AKKUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ DEVRİM SON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Dopamin D2R, Adenozin A2AR, GPKR Heterodimerizasyonu, ve homodimerizasyonu, FRET, Dopamine D2R, Adenosine A2AR, GPCR Heterodimerization, GPCR Homodimerization, FRET
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, birçok G proteine kenetli reseptörün (GPKR) homodimer ve heterodimer olarak bulunduklarını ileri sürmektedir. Adenozin A2A ve dopamin D2 receptörleri hem homodimer hem de heterodimer olarak bulunmaktadırlar. A2A receptörleri GABAergic striatopallidal nöronlarında D2 reseptörü ile fonskiyonel A2AR-D2R heteromerini olustururlar. Bu heteromerlerinj dopaminerjik aktiviteyi düzenlenledikleri tespit edilmiştir. Her iki reseptör de fizyolojik olaylarda kritik roller oynamaktadır. Dopamine reseptörleri, hafızanın düzenlenmesini, besin alımını, ve psikomotor kontrol eden dopaminerjik sistemin anahtar noktasıdır. Öte yandan, Adenozin A2A reseptörünün, sinirsel iletim, kardiyovasküler sistem ve vücudun bağışıklık sisteminde örevleri vardır. Dopamine D2 ve adenozin A2A reseptörlerinin striatumda eşleştikleri ve dopaminerjik aktiviteyi düzenledikleri österilmiştir.Bu çalışmanın amacı; EGFP ( eliştirilmiş yeşil floresan protein) ve mCherry (kırmızı floresan protein türevi) floresan proteinleriyle işretlenmiş A2A ve D2 reseptörlerinin işlevsel tespitinin yapılması ve Floresan Rezonans Enerji Transferi (FRET) yöntemine dayanarak aralarında oluşan etkileşimi tespit etmektir. Dopamin-adenozin sinyal yolaklarının etkileşimlerinin mekanizmalarını anlamak için yeni yollar açacaktır. Böylelikle, bazı nörofizyolojik olayların ve bozuklukların da moleküler mekanizmalarının anlaşılmasına katkıda bulunulacaktır. Ayrıca tasarlanan floresan tabanlı canlı hücre modeli, potansiyel anti-psikotik ilaçların bu iki reseptörün eşleşmesi üzerine etkilerinin tespiti için kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Recently, several studies have demonstrated that G protein coupled receptors exist as homo/heterodimers or oligomers. Adenosine A2A receptors and dopamine D2 receptors are present as both homo- and heterodimer. In the GABAergic striatopallidal neurons A2AR are co- localized with D2 receptors (D2R), and establish functional A2AR-D2R heteromers, which modulates dopaminergic activity. Due to be involved in physiological processes, these receptors bear critical roles. Dopamine receptors play critical role in dopaminergic pathways in regulation of memory, food intake and psychomotor activity, etc. On the other hand, adenosine A2A receptors are involved in the regulations of neurotransmission, immune response and cardiovascular systems. Dopamine D2R andadenosine A2AR have been shown to interact in striatum and modulate dopaminergic activityThe purpose of this study is to assess the functionality of EGFP (enhanced green fluorescent protein) and mCherry (a red fluorescent protein) tagged adenosine A2A and dopamine D2 receptors and to detect homo/ hetero-dimerization of these receptors in live cells via Fluorescence Resonance Energy Transfer (FRET). Understanding the mechanisms of the interaction between adenosine and dopamine signaling will help us to figure out some molecular mechanism of neurophysiological disorders. Furthermore, the fluorescence based live cell model could be used to observe the effects of potential anti-psychotic drugs on the interaction of these two receptors.