Satsuma mandarin çeşidinde defne ve wax uygulamalarının muhafaza süresi, meyve kalitesi ve biyokimyasal içeriğe etkileri
Effects on the stability, fruit quality and biochemical content of the defense and wax applications in the satsuma mandarin variety
- Tez No: 463730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Defne (Lourus nobilis), Muhafaza, Satsuma mandarini, Wax uygulaması, Laurel [Lourus nobilis], Enclosure, Satsuma mandarini, Wax application
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Antalya (Merkez)'dan temin edilen satsuma mandarin (Citrus unshiu L.) çeşidinin meyvelerinde kontrol, defne, wax ve defne+wax kombinasyonu uygulamaları sonrasında depolama boyunca meydana gelen değişimler incelenmiştir. Muhafaza süresince meyve örneklerinde ağırlık kaybı, meyve eti rengi, meyve kabuk rengi, SÇKM (Suda Çözünür Kuru Madde), TEA (Titre Edilebilir Asit Miktarı), şeker (fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz), organik asit (sitrik asit, fumarik asit, malik asit ve tartarik asit) ve pH analizleri yapılmıştır. Muhafaza sonunda, muhafaza başlangıcına oranla tüm uygulamalarda ağırlık kayıplarında bir artış gözlenmiştir. En yüksek ağırlık kaybı kontrol+defne uygulamasında, en düşük ağırlık kaybı ise wax uygulamasında belirlenmiştir. Muhafaza sonunda tüm uygulamalarda meyve eti L* değerinde artış gözlemlenirken, a* değerinde bir azalma gözlenmiş, b*, C, h* değerlerinde ise kontrol grubu hariç artış meydana gelmiştir. Meyve kabuk renginde L*, b*, h* değerlerinde azalma gözlenirken, a* ve C değerlerinde ise artış kaydedilmiştir. Muhafaza sonunda TEA, SÇKM ve pH değerlerinin arttığı dikkati çekmiştir. TEA değerleri bakımından en fazla artış wax uygulamasında, SÇKM değerleri bakımından en fazla artış kontrol'de, pH değerleri bakımından ise en fazla artış wax+defne kombinasyonunda görülmüştür. Şeker içeriği analiz sonuçları doğrultusunda depolama başlangıcına göre depolama sonunda düşüş kaydedilmiştir. Benzer şekilde organik asitlerde de muhafaza sonunda başlangıç değerlerine göre bir azalma kaydedilmiştir. Sonuç olarak bütün gruplar 60. güne kadar dayanım göstermiştir. Kalite anlamında en dayanıklı uygulamanın Wax olduğu, en hasas uygulamanın ise Kontrol+Defne olduğu dikkati çekmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, we control the fruits of the variety of satsuma mandarin [Citrus unshiu L] from Antalya [Center]. The changes occuring during storage after bay, wax and bay + wax combination applications were examined. During storage, fruit samples were analyzed for weight loss, fruit flesh color, fruit crust color, TSS, TEA, sugar, organic acids [citric acid, fumaric acid, malic acid and tartaric acid] and pH. At the end of storage, an increase in weight loss was observed in all applications compared to the initial storage. In the highest weight loss control + bay application, the lowest weight loss was determined in wax application. At the end of storage, a decrease in the value of a* was observed while the increase in the value of the fruit flesh L* was observed in all applications. In the values of b*, C, h*, the increase was observed expect for the control group, L*, b*, h*, values were decreased in fruit shell color, while a* and Croma values were increased. At the end of storage, TEA, TSS and pH values increased. In terms of TEAC values, the highest increase in wax application was observed in the combination of wax + bay. Similarly, at the end of storage at organic acids a decrease relative to baseline values was noted. As a result, all the groups show resistance until the 60th day. The fact that the most durable application is Wax in terms of quality and the most sensitive application is Control+Bay attracted attention.