Van balığı (Alburnus tarichi Güldenstädt, 1814)'nda sindirim kanalının histolojik olarak incelenmesi
Histological investigation of digestive tract of Van fish (Alburnus tarichi Güldenstädt, 1814)
  1. Tez No: 463740
  2. Yazar: BURCU ERGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET REGAİB OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Goblet hücresi, Na+, ATPaz, Sindirim kanalı, Van Balığı, Digestive tract, Goblet cell, Na+, ATPaz, Van Fish
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Van Balığı'nın sindirim kanalı akarsu ve göl ortamında histolojik olarak incelendi. Sindirim kanalının sırasıyla kısa bir özafagus, mide benzeri bir yapı, anterior bağırsak ve posterior bağırsaktan oluştuğu gözlendi. Diğer bazı balıklarda olduğu gibi belirgin bir mide yapısının olmadığı belirlendi. Laboratuvarda yapılan çalışmalar sonucunda akarsu ve gölden alınan Van Balıklarının sindirim kanalları Hematoksilen Eosin, Periyodik asit Schiff ve Alcian Blue pH 2.5 boyamaları ile boyandı. Sindirim kanalındaki kısımların enine kesitleri incelendiğinde mukoza, submukoza, muskalaris ve seröz tabakalarından oluştuğu gözlendi. Muskularis mukoza tabakası ise bu türde bulunamadı. Mukoza tabakası tek tabakalı silindirik epitel hücrelerinden, submukoza tabakası bağ dokusu ve kan damarlarından, muskularis tabakası sindirim kanalı boyunca hem enine hem de boyuna düz kas hücrelerinden ve seröz tabakasının ise ince bir bağ dokusundan oluştuğu belirlendi. Bu tabakaların kalınlıklarının bulunduğu kısımlara göre farklılık gösterdiği tespit edildi. Nötral ve asidik glukokonjugat içeren goblet hücrelerin büyüklüklerinde, sayısında ve mukoza tabakasındaki dağılımlarında sindirim kanalının kısımlarına göre değiştiği görüldü. İyonoregülasyonda rol oynayan Na+,K+,ATPaz içeren hücrelerin ise göl ortamından alınan örneklerin posterior bağırsağında yoğun olduğu gözlendi. Van Balığı'nın sindirim kanalının özellikleri içerisinde yer aldığı sazangiller familyasına benzerlik gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the histological structure of the digestive tract of Van Fish in river and lake environment was investigated. It was observed that the digestive tract was composed of a short esophagus, a stomach-like structure, anterior intestine and posterior intestine, respectively. It has been determined that there is no obvious stomach structure as in some other fish. Digestive channels of Van Fish taken from fresh water and lakes were stainted with Hematoxylin Eosin, Periodic acid schiff and Alcian blue pH 2.5. When the cross sections digestive tract were examined, it was observed that it consisted of mucosa, submucosa, muscularis and serous layers. Muscularis mucosa layer was not observed in this species. It was determined that the mucosa layer consisted of simple cylindrical epithelial cells, connective tissue and blood vessels of the submucosa layer, muskularis layer along the digestive tract, both transverse and longitudinal smooth muscle cells, and serous layer was composed of thin connective tissue. It has been found that the thickness of these layers varies according to the parts of digestive tract. Goblet cell that containing neutral and acidic glıcoconjugate, sizes, number and distribution im the mucosa layer were changed according to the parts of the digestive tract. It was observed that the Na+, K+, and ATPase-containing cells, which play a role in ionoregulation, are densely in the pasterior intestine of the samples taken from the lake environment. It was determined that the digestive tract of Van Fish showed similarity to the family of cyprinidae.