Power system stability impacts of 400 kW grid-connected photovoltaic system
400 kW şebeke-bağlı fotovoltaik sistemin güç sistem kararlılığına etkileri
- Tez No: 463800
- Danışmanlar: DOÇ. NACİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şebeke-bağlı FV, Güç sistem kararlılığı, On-grid PV, Power system stability
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Güç kayıplarını azaltmak ve şebeke gerilim çalışmalarını geliştirmek amacıyla elektrik şebekelerinin performansı, şebekeye bağlı (On-grid) fotovoltaik (FV) sistemleri kurmak suretiyle artırılır. Bununla birlikte, güç ve gerilim dalgalanmaları, yük altında koruyucu cihazların hatalı çalışması, besleyicilerin aşırı yüklenmesi ve harmonik bozulma gibi istenmeyen durumlardır. Böylece, dinamik gerilim kararsızlığı; bulut gölgeleme etkileri, sıcaklık ve güneş radyasyonundaki hızlı değişim gibi FV sistem parametrelerinden oldukça etkilenir. Bulut sürüklenmesi, gerilim dalgalanma ile sonuçlanan kısa bir süre içinde FV güç düşüşünü ve büyük yük artışı durumunda gerilim düşüşünü etkiler. Bu çalışmada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde şebekeye bağlı 400 kW FV elektrik üretim sistem modelinin özellikle şebeke gerilim ve frekans kararlılığı üzerine güç sisteminin kararlılığı etkileri araştırılmıştır. İlk aşamada, 400 kW FV sisteminmodeli ve karakteristiği çalışmaları tamamlandı. Ayrıca, sistemin ilgili kontrol ve sistemin dinamik çalışma koşulları da incelenmiştir. Bu sistem modeli ve güç sistemi bileşenleri ile olan etkileşimleri Matlab ortamında yapılan simülasyonlar ile analiz edilmiştir. Sistem modelinin uygulanmasıyla, şebeke geriliminde (PCC'de) ve şebeke kaynak gerilimindeki bozulmalar gibi anormal koşullar, şebeke sistem kaybı, hata, frekans, yük ve radyasyon değişimi gibi durumlar boyunca incelenmiş ve simülasyon sonuçları aktarılmıştır. Genel olarak, proje çalışması 400 kW FV sistemin modellemesini, DC/DC ve DC/AC dönüştürücüleri, sistem arabirimi ve 31.5 KV dağıtım besleyicisinin modellemesiyle ilgilidir.
Özet (Çeviri)
For the purpose of decreasing the power losses and improving the voltage profile of the network, the electric networks performance is increased via installing grid-connected PV systems. However, power and voltage fluctuation issues, malfunctioning of protective devices, under loading and overloading of feeders and harmonic distortions are probably undesirable consequences. Thus, the dynamic voltage instability is highly affected by the parameters of PV system, like cloud shedding effects, temperature, and rapid alteration in solar radiation,and PV power drop is shortly affected by voltage cloud sweep, leading to fluctuation of voltage and voltage drop in situation of having huge load boost. This study investigated Power system stability impacts of 400 kW grid-connected PV generation model at campus area of Yüzüncü Yıl University particularly on voltage and frequency stability. In the first step, full characteristic and the design of 400 kW PV generation was modeled. In addition, the related control of the system and dynamic response of the system were also studied. This model and its interactions with the power system frequency and voltage were analyzed by Matlab simulation program. By applying the system models throughout abnormal circumstances, like disturbances in the grid voltage (at PCC) and in the grid source voltage, loss of grid system, fault, frequency, load, and irradiance changing were investigated and documented.The simulation outcomes were conducted. In general, the project work engages, modelling of full 400 kW PV array panels, DC /DC/AC converters, system interface and 31.5 KV distribution feeder.