Control of damping-off disease caused Rhizoctonia solani Kühn on cucumber seedlings in Duhok province of Northern-Iraq
Kuzey Irak Duhok bölgesinde hıyar fidelerinde çökerten hastalığına neden olan Rhizoctonia solani Kühn'nin kontrolü
- Tez No: 463801
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİR, YRD. DOÇ. DR. RAED ABDULJABBR HALEEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çökerten, Hastalık şiddeti, Hıyar fidesi, Kimyasal ve biyolojik mücadele, Rhizoctonia solani, Chemical and Biological control, Cucumber seedling, Damping-off, Disease incidence, Rhizoctonia solani
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma ile, fungal kökenli bir hastalık olan R. solani'nin, hıyar fideciliğinde sebep olduğu çökerten hastalığının şiddetinin ve hastalığın kontrolüne yönelik mücadele çalışmalarının ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında 2015-2016 yılları yetiştirme sezonlarında Duhok Bölgesinde hıyar yetiştiriciliğini yoğun olarak yapıldığı bölgelerde (Shekhan, Semil, Zawita and Zakho) survey çalışmaları yapılmış ve hastalık belirtisi gösteren bitkilerden tesadüfü olarak örnek toplanmıştır. R. solani'nin in-vitro patojenisite testleri, üç farklı hıyar çeşidinde (Sayff F1, Rainbow F1 çeşidi ve yerel genotip) tüp yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Patojenisite testi sonuçlarına göre patojenin her üç hıyar çeşidinde de önemli etkilerinin olduğu ortaya konmuştur. Hastalıktan dolayı ortaya çıkan kök çürüklüğü oranı lokal genotipte %70.87 iken, Sayff ve Rainbow çeşitlerinde ise sırasıyla %38.00 ve %35.82 olarak belirlenmiştir. Sera koşullarında yürütülen patojenisite testlerinde, patojen R. solani izolatının duyarlı Sayff çeşidinde çökertene neden olduğu, çıkış öncesi ve sonrası sırasıyla %50.66 ve %13.46 oranlarında da hastalık şiddeti oluşturduğu belirlenmiştir. Çalışmada, R. solani'ye karşı kimyasal ve biyolojik fungisitlerin etkisi laboratuvar ve iklim odası koşullarında denenmiştir. Laboratuvar koşullarında biyolojik (Biocont-T ve Biohealth-WSG) kimyasal (Topsin-M ve Beltanol-L) fungisitler tek tek ve karışım halinde farklı konsantrasyonlarda (%5, %10 ve %15) PDA besiyerine eklenerek, R. solani'nin gelişimi ölçülmüştür. Sera koşullarındaki fungisit uygulamalarında ise Biohealth-WSG ve Topsin- M'nin çıkış öncesi çökerteni sırasıyla %20 ve %30 oranlarında düşürürken, her iki biyolojik preparat, Biocont-T ve Biohealth-WSG'nin çıkış sonrası çökerteni kontrol uygulamasına göre sırasıyla %7.63 ve %8.33 oranlarında azalttığı görülmüştür. Kimyasal ve biyolojik fungisitlerin hıyar fidelerinin gelişimi üzerine olan etkileri de değerlendirilmiştir. Biocont-T uygulanmış hıyar fidelerinde kök ve yeşil aksam uzunluğu ile yaş ve kuru ağırlık (sırasıyla 4.70 cm, 4.20 cm, 0.79 gr ve 0.14gr) gelişim parametrelerinin kontrol uygulamalarına göre teşvik edildiği kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the isolation, identification, pathogenicity, diseases incidence, disease severity and management options of cucumber seedlings damping-off caused by R. solani. During sampling, cucumber plants were collected randomly from farmers' fields in different locations at Duhok province (Shekhan, Semil, Zawita and Zakho), during 2015 and 2016 growing seasons. In-vitro pathogenicity tests of R. solani were tested on three cucumber varieties (Sayff F1, Rainbow F1 cultivar and local genotype ) by test tube method. The result revealed that there was significant effect of R. solani on three cucumber cultivars. The percentage of reduction in root length of Sayff cv. and Rainbow cv. seedlings were 38.00% and 35.82% respectively while in the local genotype it was 70.87%. In the pathogenicity tests performed under greenhouse condition, it was determined that the pathogen R. solani isolate caused damping off on susceptible Sayff F1 at pre and post emergence, and the disease severity was 50.66% and 13.46%, respectively. Research activities against R. solani were carried at under laboratory and greenhouse conditions with chemical and biological fungicides. Biological ( Biocont-T and Biohealth-WSG) and chemical (Topsin-M and Beltanol-L) fungicides were added individually and mixture to PDA at different concentrations (5 %, 10 %, and 15 %) in the laboratory studies and the growth of R. solani was measured. The application of fungicides under greenhouse condition indicated that Biohealth-WSG and Topsin-M fungicide showed lowest pre- emergence infection 20% and 30% respectively; whereas the result of post – emergence damping off showed that both Biocont-T 7.63% and Biohealth-WSG 8.33% considered as the most resistant bio fungicide which significantly reduce the infection compared with control treatment. The effect of different chemical and Bio-fungicides on the growth of cucumber seedlings were also tested. Maximum value in the length of root, length of vegetative growth, fresh and dry weight of root (4.70 cm, 4.20 cm, 0.79 gr and 0.14 gr respectively) were recorded in seedlings raised in pots treated with Biocont-T with significant different from control treatment