Şönil döşemelik kumaşlarda konstrüksiyonun ve su iticilik apresinin performans özelliklerine etkisi
The effect of the consruction and water repellency finishing process on selected performance properties of chenille upholstery fabrics
- Tez No: 463877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIS ZERVENT ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şönil İplik, Şönil Döşemelik Kumaş, Su İticilik Apresi, Aşınma Dayanımı, Dikiş Açılması, Chenille Yarn, Chenille Upholstery Fabrics, Water Repellent Finishing, Abrassion Resistance, Seam Slippage
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışma kapsamında, farklı konstrüksiyonlarda şönil iplikler kullanılarak üretilmiş döşemelik kumaşlarda su iticilik apresi uygulamasının, kumaşın performans özellikleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, öncelikle 3 farklı hav hammaddesi (polyester, akrilik ve viskon) ve 2 farklı hav yüksekliğine sahip 6 farklı şönil iplik üretimi gerçekleştirilmiştir. Ardından söz konusu iplikler atkı doğrultusunda kullanılarak, diğer tüm dokuma parametreleri sabit tutulmak kaydıyla döşemelik dokuma kumaşlar üretilmiştir. Üretimi tamamlanan kumaşlara florokarbon esaslı su iticilik apre kimyasalı ile %60 ve %80 emdirme oranlarında su iticilik apre uygulaması yapılmıştır. Numune kumaşların yumuşaklık, sürtünme haslığı, aşınma dayanımı, su iticilik, aşınma sonrası su iticilik ve dikiş kayması özellikleri ilgili standartlara uygun olarak test edilmiş, sonuçlar istatistiksel ve grafiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, su iticilik apre uygulamasının aşınma dayanımı, dikiş kayması ve yumuşaklık özelliklerini olumlu etkilediği, söz konusu özelliklerin, hav hammaddesi, hav yüksekliği ve emdirme oranı gibi parametrelerden farklı şekillerde etkilendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the scope of the study, it was aimed to investigate the effect of the water repellent application on the performance characteristics of the fabrics produced with chenille yarns having different constructions. For this purpose, firstly 6 different chenille yarns were produced with 3 different pile raw materials (polyester, acrylic and viscose) and 2 different pile heights (0,8 mm and 1,2 mm). Then the yarns were used in the weft direction, and upholstery fabrics were produced keeping constant all other weaving parameters. Water repellent finishing applications were applied to the fabrics with 60% and 80% impregnation rates. The softness, friction fastness, abrasion resistance, water repellency, water repellency after abrasion and seam slippage properties of the sample fabrics were tested according to the relevant standards and the results were evaluated statistically and graphically. As a result, it was determined that the water repellency finishing application has been affected the abrasion resistance, seam slippage and softness properties positively. However, these properties have been affected by the parameters such as impregnation ratio, pile raw material and pile height in different ways.