Kahramanmaraş şartlarında bazı yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and yield components of some peanut varieties (Arachis hypogaea L.) in Kahramanmaras conditions
- Tez No: 463919
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RAHMİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: genotip, verim, verim unsurları, yerfıstığı, genotype, yield, yield components, graundnut
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma; Kahramanmaraş koşullarında 2016 yılında ana ürün ekim sezonunda bazı yerfıstığı çeşitlerinin verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya konu olan deneme Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'ne tahsis edilmiş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme alanında kurulmuş ve yürütülmüştür. Denemede Arıoğlu-2003, Batem-5025, Batem-Cihangir, Brantley, Florispan, Georgia Green, Halisbey, NC-7, NC-V 11, Osmaniye-2005, Wilson, Sultan, PL 555, Köy-1 , Köy-2, Köy-3 ve Köy-4 olmak üzere 17 yerfıstığı çeşit ve genotipleri materyal olarak kullanılmıştır.Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Denemeye alınan çeşitlere ait;çiçeklenme gün sayısı, ginofor oluşumu gün sayısı, fizyolojik olgunlaşma gün sayısı, bitki boyu, bitki başına dal sayısı, bitki başına meyve sayısı, meyvedeki tohum sayısı, büyüme formu, tohum rengi, kabuk oranı, tohum verimi, bitki başına tohum verimi, meyveverimi, bitki başına meyve verimi, meyveiç oranı, 100 tohum ağırlığı, 100 meyveağırlığı, yağ oranı, yağ verimi ve protein oranı gibi önemli özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin meyve verimi değerleri 235.71 ile 632.38 kgda-1 arasında değişim göstermiştir. Dekara en yüksek verim Osmaniye-2005 (632.38kg da-1) çeşidinden elde edilmiştir. Denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin yağ oranı % 48.36 ile % 54.70 arasında, protein oranları ise % 22.98 ile % 30.59 arasında değişim göstermiştir. Çalışmada kullanılan yerfıstığı genotiplerinden meyve verimi açısından Osmaniye-2005, Arıoğlu-2003, Halisbey, NC-7çeşitleriKahramanmaraş şartlarındaana ürünsezonuiçin önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This work,inwas conducted to determine the yield and yield components of some peanut (Arachis hypogea L.) cultivars during the main crop growing season in Kahramanmaraş conditions in 2016. The study was established and carried out in the experimental area of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, The East Mediterranean Transitional Zone Agricultural Research Institute. In the experiment, 17 peanut genotypes (Arıoğlu-2003, Batem-5025, Batem-Cihangir, Brantley, Florispan, Georgia Green, Halisbey, NC-7, NC-V 11, Osmaniye-2005, Wilson, Sultan, PL 555, Köy-1, Köy-2, Köy-3 and Köy-4) were used as plant materials. The study was conducted at randomized complete block design with three replications. In the experiment; number of flowering days, number of gynofor formation days, number of physiological maturation days, number of capsules per plant, growth form, seed color, shell ratio, seed yield, seed weight, 100 weight of seeds, 100 weight of capsule,percentage of seeds, percentage of protein in seeds, and protein content were investigated. According to the results of the research, the capsule yield values of groundnut varieties varied between 235.71 and 632.38 kg da-1. The highest capsule yield was obtained from Osmaniye-2005 (632.38 kg da-1) variety. The oil contents of the peanut varieties varied from 48.36% to 54.70% and the protein ratios varied from 22.98% to 30.59%. According to the results of capsule yield, Osmaniye-2005, Arıoğlu-2003, Halisbey and NC-7 varieties are recommended for main product season in Kahramanmaraş.