Geleneksel bir gıda olan ravanda şerbetinin bazı özelliklerinin belirlenmesi
The some properties determination the traditional food ravanda sherbet
  1. Tez No: 463920
  2. Yazar: SERAP ACAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TURGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm, Ravanda, fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Ravanda, salkım üzerinde kurumuş (aşırı olgunlaşmış ama bozulmamış) üzüm tanelerinden üretilen bir gıdadır. Üretime üzüm tanelerinin geniş gözenekli süzeklerden geçirilmesiyle başlanır. Oluşan üzüm suyu bez torbalara koyulur. Böylece damlama yöntemiyle süzülmesi sağlanır. Süzülen üzüm suyu güneşte bekletilerek yoğunlaştırılır. Ravanda Kahramanmaraş ili geleneksel gıdalarından biridir. Bu geleneksel gıda, yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Ravanda dayanıklı bir gıda olup, tüketilirken sulandırılır. Bu çalışmada, kabarcık üzümü çeşidinden Ravanda üretilmiştir. Örneklerinin kül, kuru madde, şeker miktarı, pH, HMF, mineral madde ve titrasyon asitliği çalışılmış ve duyusal özellikleri incelenmiştir. Kül, kuru madde, şeker miktarı, pH, titrasyon asitliği ve HMF değerleri sırasıyla %0,39-0,42; %52-56; 160-192g/l; 4,02-4,07; %0,55-0,76; 28,279 mg/kg olarak bulunmuştur. Mineral madde (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Zn, Se, Mn, Cu) değerleri ise mg/ kg olarak sırasıyla 12,85-120; 4371-15820; 471,7-1537; 482,2-836,1; 238,204-43,1; 336,3-929,4; 0,282-4,524; 0,00113-9,289; 0,633-1,202; 0,001-1,633 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ravanda is a food which is produced from the grapes that dried on clusters (ripe excessive but unspoilt). It is started to produce by filtering the grapes from the large pores of the strainer. Grape juice is put into cloth bags. Thus, it is filtered by dripping. Filtered juice is intensified by waiting on the sun. Ravanda is one of the traditional foods of Kahramanmaraş. This traditional juice is consumed lovingly by the locals and diluted while consuming. In this study, Ravanda was produced from the type of Kabarcık grapes. The ash, dry matter, sugar, pH, HMF, mineral matter and titratable acidity of Ravanda samples were studied. The sensory properties of the samples were also analysed. The ash, dry matter, sugar, pH, titratable acidity and HMF rates were found as 0.39-0.42%; 52-56%; 160-192g/l; 4.02-4.07; 0.55-0.76%; 28.279 mg/kg, respectively. The mineral matter (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Zn, Se, Mn, Cu) values were found as 12.85-120; 4371-15820; 471.7-1537; 482.2-836.1; 238.204-43.1; 336.3-929.4; 0.282-4.524; 0.00113-9.289; 0.633-1.202; 0.001-1.633 mg/kg, respectively.