İzofluran anestezisi uygulanan yenidoğan ratlarda omegaven uygulamasının öğrenme ve bellek üzerine etkisi
The effect of omegaven implementation on learning and memory in isoflurane anestheti̇zed newborn rats
  1. Tez No: 463994
  2. Yazar: DİDEM ALDEMİR ŞENSOY
  3. Danışmanlar: UZMAN UZMAN DR SERDAR DEMİRGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İzofluran, rat, Morris Water Maze, öğrenme ve bellek, omega-3 yağ asidi, omega-6 yağ asidi, Omegaven
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızda, yenidoğan ratlarda izofluran anestezisinin ve anestezi öncesi Omegaven uygulamasının öğrenme ve bellek üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda doğum sonrası 10. gününde olan 64 rat Grup 1 (kontrol grubu), Grup 2 (izofluran grubu), Grup 3 (izofluran+ izotonik grubu), Grup 4 (izoflurane+ Omegaven grubu) olarak randomize 4 gruba ayrıldı (n=16). Grup 2 ,Grup 3, Grup 4' teki ratlara 6-8 L/ dk akım hızında % 50/ 50 oksijen/ hava karışımı içinde % 1,5 konsantrasyonda izofluran anestezisi 6 saat süre ile uygulandı. Grup 1' deki ratlar ise % 50/50 oksijen/hava karışımında 6 saat solutuldu. Anestezi uygulamasının hemen öncesinde Grup 3' teki ratlara 0,5 ml izotonik ve Grup 4'teki ratlara 0,5 ml izotonik içinde 5 ml/kg dozunda Omegaven intraperitoneal olarak uygulandı. Tüm gruplarda doğum sonrası 28-33. günlerde Morris Water Maze testi ile öğrenme ve bellek değerlendirildi. Bulgular: Öğrenme denemelerinin yapıldığı 5 gün boyunca 4 grubun platformu bulma sürelerinde anlamlı farklılık saptanmadı (p˃0,05). Grupların ilk gün kaydedilen platformu bulma süresi ile diğer günlerdeki süreleri karşılaştırıldığında ise izofluran grubunun 2. gün süresinin 1. gün süresine göre anlamlı olarak farklı olduğu (p=0,034), diğer gruplarda ise 1. gün platformu bulma sürelerine göre anlamlı farkın 3. günde oluştuğu saptandı. Öğrenme denemelerinin tamamlanmasından 24 saat sonra uygulanan hafıza değerlendirmesinde 4 grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p˃0,05) Sonuç: %1,5 konsantrasyonda 6 saat süre ile izofluran anestezisi uygulanan yeni doğan ratlarda erken dönem öğrenme performansının daha hızlı iyileştiği, bellek fonksiyonlarının ise anestezi uygulanmayan ratlarla benzer sonuçlar gösterdiği ve izofluran anestezisi ile birlikte tek doz omega-3 ve omega-6 yağ asitleri uygulamasının öğrenme ve bellek performanslarını etkilemediğisaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to explore the effects of isoflurane anesthesia and pre-anesthesia omegaven implementation on the memory and learning. Material and Method: In this study, 64 rats were randomly divided into 4 groups (n = 16 for each): Group 1 (control group), Group 2 (isoflurane group), Group 3 (isoflurane + isotonic group), Group 4 (isoflurane + Omegaven group). Rats in Group 2, Group 3 and Group 4 were exposed to1.5% isoflurane in 50/ 50% oxygen/air mixture for 6 hours. Rats in Group 1 were breathed with 50/50% oxygen/air mixture for 6 hours. Before anesthesia exposure, rats in Group 3 were implementated 0,5 ml isotonic and rats in Group 4 were implementated 5 ml/kg Omegaven by intraperitoneal injection. The Morris water maze test was performed to assess learning and memory function on postnatal 28-33. days. Results: For 5 days of learning trial period, there wasn't any considerable time differance of reaching the platform between four groups (p˃0.05). When the time length of finding the platform in the first day and the other days are compared, it is considered that there is a reasonable difference between 1stand 2ndday in isoflurane group (p=0.034). In the other groups this reasonable difference started on the 3rd day. 24 hours later than completion of learning trials there wasn't any difference between four groups in memory performance. Conclusion: The results showed that the early learning performance of newborn rats those were exposured by 1,5% isoflurane for 6 hours is improving faster, memory functions has similar results to the non-anesthetized rats and there isn't effect of single dose omega-3 and omega-6 fatty acid implementation on learning and memory. KeyWords: İsoflurane, rat, Morris Water Maze, Learning and memory, omega-3 fatty acid, omega-6 fatty acid, Omegaven.