Sezaryen olgularında tiyopental ve propofolün BIS üzerine etkileri
The effects of thiopentone and propofol on BIS in patients undergoing caesarean section
  1. Tez No: 165464
  2. Yazar: ŞÜKRAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİMEN OLGUNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, tiyopental, farkında olma, bispektral indeks, sezaryen, Propofol, thiopentone, awareness, bispectral index, caesarean section
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Sezaryen Olgularında Tiyopental ve Propofolün BİS Üzerine Etkileri Dr. Şükran Çakmak, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İzmir. Amaç: Genel anestezi altında sezaryen uygulanan gebelerde, anestezi indüksiyonunda kullanılan propofol ve tiyopentalin farkında olma üzerine etkilerinin BİS monitörizasyonu eşliğinde karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışma; DEÜTF İlaç Araştırmaları Yerel Etik Kurul onayı ve aydınlatılmış hasta onamları alındıktan sonra, anestezi indüksiyonunda randomize olarak 2 mg/kg propofol (Gr P, n:30) veya 4 mg/kg tiyopental (Gr T, n:31) kullanılan ASA 1-2, 62 gebe ile prospektif, randomize ve çift kör olarak gerçekleştirildi. Rokuronyumu (0.8 mg/kg) takiben 1 dk içerisinde endotrakeal intübasyon uygulandı. İntübasyon sonrası hastalar, %50 02/N20 ve ETizofl konsantrasyonu %0.6 olacak şekilde kontrollü olarak solutuldu. Bispektral indeks, kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), periferik oksijen saturasyonu (SpO^), end-tidal izofluran konsantrasyonu (ETizofl) ve end-tidal karbondioksit konsantrasyonu (ETCo2) indüksiyon-bebek çıkımı zaman aralığında değerlendirmeye alındı. İndüksiyon-bebek çıkımı ve uterus insizyonu-bebek çıkım zamanları ile yenidoğanın APGAR skorları kaydedildi. Hastalarla, derlenme ünitesinde 1. saat sonunda ve 1 hafta sonrasında olmak üzere iki kez görüşme yapıldı. Bulgular: Grupların demografik verileri arasında fark yok iken KAH, hipnotik ajan verilmesinden 30 sn sonrası, intübasyon, cilt insizyonu, intübasyon sonrası 2-5. dk'lar, uterus insizyonu ve bebek çıkımında; Gr P' de Gr T'ye göre anlamlı olarak düşük seyretti. OAB hipnotik ajan verilmesinden 30 sn sonra, Gr P'de Gr T'ye göre anlamlı azalma dışında fark belirlenmedi. Gruplar arası APGAR skorları, anestezi indüksiyonu-bebek çıkımı ve uterus insizyonu-bebek çıkımı zamanlarında fark izlenmedi. Gr P' de intübasyon, cilt insizyonu, intübasyon sonrası 1-5. dk, uterus insizyonu ve bebek çıkımı zamanlarında BİS değerleri anlamlı olarak düşük bulundu.Gr T'de 1 olguda farkında olma izlenirken [% 1.64, (CI % 95, 0.086-9.981)], çalışmadaki 9 hastanın [ (Gr P,n:6, Gr T,n:3) (%14.75) ] rüya gördüğü belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada propofolün, tiyopentale göre anestezi indüksiyonu-bebek çıkımı süresi boyunca, yenidoğan APGAR skoru üzerine olumsuz etki oluşturmadan daha iyi anestezi derinliği sağladığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
İNGİLİZCE İSIM ve ÖZET The Effects of Thiopentone and Propofol on BIS in Patients Undergoing Caesarean Section Dr. Şükran Çakmak, Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Izmir/Turkey. Aim: To compare effects of thiopentone and propofol on awareness in parturients undergoing caesarean section under general anaesthesia by using bispectral index (BIS) monitorization. Methods: After approval from 9 Eylul University Faculty of Medicine, medical research ethics committee, 62 ASA 1-2 pregnant women were randomized into two groups to receive 2 mg/kg propofol (n=30) or 4 mg/kg thiopentone (n=31) for anaesthesia induction. Patients were intubated 1 minute after admistration of 0.8 mg/kg rocuronium. Following intubation patients were ventilated with %50 02-N20 and isoflurane to end-tidal concentraion of %0.6 ETisofl- BIS values, heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), oxygen saturation (SpOa), end-tidal isoflurane concentration (ETisofl) and end-tidal carbondiokside concentration (ETC02) were recorded between induction and delivery. Induction-delivery and uterine insicion- delivery times and newborn's APGAR scores were also recorded. Patients were interviewed for two times, at the end of first hour at PACU and one week later. Results: Demographic data were similar between the groups. Heart rates in Gr P were significantly lower compared to Gr T 30 second after admistration of hypnotic agent, during intubation and skin insicion, 2-5 minutes following intubation, during uterine insicion and delivery. No difference in MAP values was observed except a significant decrease in Gr P 30 second after admistration of the hypnotic agent. There were no differences between the groups in APGAR score, induction-delivery times and uterine insicion-delivery times. BIS values at intubation, skin insicion, 1-5 minutes after intubation, during uterine insicion and delivery were significantly lower in Gr P. One patient reported awareness in Gr T [% 1.64, (CI % 95, 0,086-9.981)]and it was observed that 9 patients [ (Gr P,n:6, Gr T,n:3) (%14.75) ] dreamed during the operation. Conclusion: In the current study it is thought that compared to thiopentone, propofol provides better anaesthesia depth during anaesthesia induction-delivery times without any side effects on the newborn's Apgar scores.