Delta nötrofil indeksi / albumin (DNI/ALB) oranının akut pankreatit hastalarının tanı sürecinde ve şiddetinin belirlenmesindeki değerliliği
Value of delta neutrofile index / album (DNI /ALB) rate of acutaneous acute diseases during diagnosis and identification
  1. Tez No: 464030
  2. Yazar: MURAT GÜVENDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNSUR ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Delta nötrofil indeksi, albumin, Acute pancreatitis, Delta neutrophil index, albumin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit (AP) pankreas bezinin iltihaplanmasıdır. En sık safra kesesi taşlarına bağlı olmakla birlikte alkol, çeşitli ilaçlar, kan yağlarında aşırı yüksekliğe bağlıda gelişebilir. Akut pankreatit çok silik bir klinik tablodan ölümcül tablolara kadar izleyebilen bir durumdur. Bu hastaların yatıştan itibaren yakın takibi hastalığın seyri ve tedavi modeliteleri açısından çok önemlidir. Klinikte pankreatitin şiddetini belirlemede çeşitli kriterler kullanılmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı Ranson kriterleridir(1) Biz bu çalışmada üst karın ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda delta nötrofil indeksi /albumin oranı ölçümünün hem akut pankreatit tanısında hem de hastalığın şiddet belirteci olarak kullanılabileceğini değerlendirmeyi amaçladık . Bu sayede tanısal aşamada klinik uygulamalara katkı sağlanması beklenmektedir. Materyal ve Metod: Çalışmamıza T.C Sağlık bakanlığı 2. Bölge Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 06 Haziran 2016 – 3 Mart 2017 tarihleri arasında üst karın ağrısı ile başvuran 210 hasta dahil edilmiştir. Üst karın ağrısı ile gelen 210 hastadan 58 tanesine akut pankreatit tanısı konulmuş( akut pankreatit grubu) ve geriye kalan 152 hasta ise 28'i non pankreatit, 39'u ise sağlıklı birey olarak gruplandırılmıştır. Alınan ve çalışmanın sonunda çalışılmak üzere dondurulan kan örneklerinden sağlıklı bir şekilde analizi yapılabilen 39 kontrol vakası, 58 pankreatit vakası ve 28 non-pankreatit vakası istatistiksel analiz için çalışmaya dahil edilmiştir. Her üç grup hastadan ve kontrol grubundan alınan kan numunelerinde DNI düzeyi analiz edilmiştir. Kullanılacak olan veriler çalışma formuna kaydedildi. Kayıt edilen tüm veriler SPSS for Windows® 16.0(SPSS Inc, Chicago, USA)® istatistik programı kullanılarak analiz edildi. P0,05) Ek hastalıklar açısından gruplar arası farklar incelendiğinde pankreatitli hasta grubunda kolelitiazis görülme sıklığı (n=12) non pankreatitli gruptan (n=0) fazla olduğu ve bunun istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görülmüştür. (p= ,001). Yine pankreatitli hasta grubunda kalp yetmezlği görülme sıklığı (n=9) non pankreatitli hasta grubunda kalp yetmezliği görülme sıklığından (n=0) fazla olup bununda istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterilmiştir.(p= ,004). Ek hastalıklardan olan KBY ve vital bulgulardan sistolik kan basıncı, ateş ve saturasyon gruplar arası karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Pankreatitli hasta grubundaki diyabet görülme sıklığı (n=31) non pankreatitli hasta grubunda diyabet görülme sıklığından (n=0) fazla olup istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Ek hastalıklardan olan hipertansiyonun pankreatitli hastalarda görülme sıklığı (n=23) non pankreatitli hastalarla karşılaştırıldığında (n=0) fazla olup istatiktiksel olarak anlamlı olduğu gösterilmiştir.(p=,001) Çalışmamıza alının hastalar değerlendirildiğinde pankreatitli hastaların DNI değerleri (16,86), kontrol grubu ( 3,25) ve non pankreatit hastalarının (6) değerleri farklı tespit edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterilmiştir (p= ,001). Pankreatitli hastalardan alınan kan örneklerinden çalışılan albumin değerleri (3,99), sağlıklı kontrol (4,3) ve non pankreatit (4,75) hastalarının albumin değerleri ile karşılaştırılmış albumin değerleri arasında istatistiksel fark edilmiştir.(p= ,001). Yine pankreatitli hastalardan alınan kan örneklerinden çalışılan DNI/alb oranı (4,18), kontrol grubu (0,73) ve non pankreatit( 1,26) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. (p= ,001) Sonuç: Çalışmamız sonuçlarında görülmüştür ki, AP vakalarında inflamasyon sürecinde DNI/ALB oranı artmakta olup klinisyenlere yol gösterici olmaktadır. AP hastalığının gidişatı verilen tedaviler ve takip mekanizmaları düşünüldüğü zaman, yeni parametreler ışığında hastalık süreci daha iyi takip edilebilecek ve prognoz üstüne daha olumlu sonuçlar alınabileceği düşünülmektedir.DNI/ALB oranı gelecekte üzerinde daha sıklıkla durulabilecek ve pek çok yeni çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulabilecek bir konu olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Acute pancreatitis (AP) is inflammation of the pancreatic islet. Alcohol, most commonly associated with bile duct stones, can develop due to the high levels of various drugs, blood oils. Acute pancreatitis is a condition that can be seen from a very faint clinical table to a fatal table. These patients are very important in terms of disease progression and treatment modalities since admission. Various criteria are used clinically to determine the severity of pancreatitis. Ranson criteria are the most frequently used. (1) In this study, we aimed to evaluate the use of delta neutrophil index / albumin ratio in patients diagnosed with acute pancreatitis and as an indicator of severity of illness in patients with upper abdominal pain and emergency department. It is expected that clinical applications will contribute to the diagnostic stage. MATERIALS and METHOD: My study was conducted on 210 patients with upper abdominal pain between June 06, 2016 and March 3, 2017, T. C Ministry of Health 2nd Regional Public Hospitals Association Health Sciences University Keçiören Training and Research Hospital Emergency Department. Acute pancreatitis (acute pancreatitis) was diagnosed in 58 of 210 patients with upper abdominal pain, and the remaining 152 patients were classified as non-pancreatitis and 39 as healthy individuals. 39 control cases, 58 cases of pancreatitis and 28 cases of non-pancreatitis were included in the study for statistical analysis, which allowed healthy analysis of frozen blood samples to be studied at the end of the study and at the end of the study. DNI levels were analyzed in blood samples from all three groups of patients and control groups. The data to be used was saved in the working form. All recorded data were analyzed using the SPSS for Windows® 16.0 (SPSS Inc, Chicago, USA) ® statistical program. P 0.05) When the differences between the groups were examined in terms of additional diseases, it was seen that the incidence of cholelithiasis in the pancreatitis patient group (n = 12) was higher than the non-pancreatitis group (n = 0) and this was statistically significant. (P =, 001). In addition, the incidence of heart failure (n = 9) in the pancreatitis patient group was higher than the incidence of heart failure (n = 0) in the non-pancreatitis patient group and it was shown to be statistically significant (p =, 004). There was no statistically significant difference between systolic blood pressure, fever and saturation groups in CRF and vital findings from additional diseases. The incidence of diabetes in the pancreatic patient group (n = 31) was higher than the incidence of diabetes (n = 0) in the non-pancreatitis patient group and statistically significant difference was found. The incidence of hypertension in patients with pancreatitis (n = 23) was higher than that in patients with non-pancreatitis (n = 0), which was statistically significant (p = 0.001) The DNI values ​​of patients with pancreatitis (16,86), control group (3,25) and non-pancreatitis patients (6) were found to be different and statistically significant (p = 001). Blood samples taken from patients with pancreatitis were statistically significantly different between albumin values ​​(3.99), albumin values ​​compared to healthy controls (4,3) and non-pancreatitis (4.75) patients (p =, 001). There was also a statistically significant difference in blood samples taken from patients with pancreatitis when compared to the DNI / alb ratio (4,18), control group (0,73) and non-pancreatitis (1,26). (P = 001) Conclusion: Our study results show that the rate of DNI / ALB is increasing in the inflammatory process in AP cases and is a guide to the clinicians. Considering the treatment and follow-up mechanisms of the AP disease, it is thought that the disease process can be followed better in the light of the new parameters and more positive results can be obtained on the prognosis. The rate of DNI / ALB is more likely to be focused on in the future and many new studies may be needed. .