Alkol bağımlılığı ve opiat(eroin) bağımlılığı tanısı alan ayaktan takip edilen erkek hastalarda depresyon, anksiyete, aleksitimi ve bedensel belirtilerin incelenmesi
Assessment of somatic symptoms, alexithymia, depression and anxiety between alcohol dependent and opioid dependent male outpatients
  1. Tez No: 464049
  2. Yazar: MUHAMMED HAKAN AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: opiyat bağımlılığı, alkol bağımlılığı, somatizasyon, aleksitimi, opiate addiction, alcohol addiction, somatization, alexithymia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Alkol ve madde kullanımı önemli bir halk sağlığı sorunu olup, tüm boyutları ve risk etmenleri ile birlikte ortaya konması gereken bir konudur. Alkol/madde kullanım bozukluğu ve somatizasyon birlikteliğini inceleyen çalışmalarda çelişkili sonuçlar mevcuttur. Aleksitimi, madde kötüye kullanımına yatkınlık yaratan bir özellik olarak düşünülmektedir. Ayrıca, aleksitimi ile somatizasyon arasındaki ilişki gösterilmiştir. Somatik belirtiler ve alkol/madde kullanım bozuklukları arasındaki komorbiditeye ilişkin az sayıda rapor mevcuttur. Eşik altısomatizasyon semptomlarının depresyon ve anksiyete ile madde kullanım bozukluklarına kıyasla daha güçlü bir ilişki gösterdiği bulunmuştur. Depresyon ve anksiyete birlikteliği için kontrol yetersizliği nedeniyle, çalışmalar, madde bozukluklarının, kişilerin fiili somatizasyonuyla ilişkili olup olmadığı veya daha çok somatizasyona yüksek orandaki eşlik eden depresyon ve kaygı ile ilişkili olup olmadığı konusunda net değildir. Bu çalışmada alkol ve opiyat bağımlılığı olan hastaların somatizasyon ve aleksitimi özelliklerinin incelenmesi ve karşılaştırılması ayrıca karıştırıcı faktörler olarak anksiyete ve depresyon özelliklerini incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı AMATEM Polikliniği'nde Şubat 2017- Nisan 2017 tarihleri arasında ayaktan tedavi gören, ICD-10 tanı ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı alan, detoksifikasyonunu tamamlamış ardışık 79 erkek hasta ve ICD-10 ölçütlerine göre opiyat bağımlılığı tanısı alan, detoksifikasyonunu tamamlamış ardışık 91 erkek hasta olmak üzere toplam 170 hasta alınmıştır. Hastalara Sosyodemografik Veri Formu (SVF), Bağımlılık Profil İndexi Uygulayıcı Formu, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Hamilton Ansiyete Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Aynı görüşmede, hastalara, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Psikolojik Belirti Tarama Listesi (SCL 90-R) ve Toronto Aleksitimi Ölçeği-20 özbildirim ölçekleri verilmiştir Opiyat bağımlılığı olan hastalar alkol bağımlılığı olan hastalara göre, daha fazla somatizasyon, öfke ve düşmanlık, belirtilerine sahipken, daha az depresyon, anksiyeteye sahip bulunmuştur. Yüksek somatizasyon düzeyi ile yapılan karşılaştırmada alkol bağımlıları, opiyat bağımlılığı olanlardan anlamlı olarak daha depresif, anksiyeteli bulunmuşlardır. Yüksek somatizasyon belirtilerine sahip Alkol ve Opiyat bağımlısı olan hastalar düşük somatizasyon belirtilerine sahip alkol ve opiyat bağımlılarından anlamlı olarak daha depresyon, anksiyete belirtilerine sahip olup, daha fazla aleksitimik özellik göstermiştir. Somatizasyon şiddeti arttıkça bağımlılık şiddetinin arttığu gösterilmiştir. Opiyat ve alkol bağımlılarında somatizasyon, aleksitimi, depresyon ve anksiyete özellikleri birbirleriyle korelasyon göstermiştir. Opiyat bağımlılarında somatizasyon, alkol bağımlılarında ise depresyon ve anksiyetenin daha fazla bulunması iki grup arasındaki farklı özelliklere dikkati çekmektedir. Ayrıca, bağımlılarda somatizasyon belirtileri aleksitmi, anksiyete, depresyon ve bağımlılık şiddetinin yordayıcısı gibi gözükmektedir. Alkol ve opiyat bağımlılığı ile çalışan klinisyenler tedavi kalitesini arttırmak için hastalardaki somatizasyon ve aleksitimi özelliklerini göz önünde bulundurmalıdır. Ayrıca depresyon ve anksiyetenin bu durumlarla yakın ilişki içinde olduğu unutulmamalıdır. Çalışmamızla ilgili toplumsal temsil değeri olan bulgulara ulaşmak için daha fazla kişiyle prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Alcohol and substance use is an important public health problem, and it is a matter to be presented with all its dimensions and risk factors. There are conflicting results in studies examining alcohol / substance use disorder and somatization comorbidity. Alexithymia is thought to be a predisposition to substance abuse. Furthermore, the relationship between alexithymia and somatization has been shown. There are few reports of comorbidities between somatic symptoms and alcohol / substance use disorders. Subclinical somatization symptoms were found to be more strongly associated with depression and anxiety than substance use disorders. Because of the inadequate control of depression and anxiety comorbidities, studies are unclear as to whether substance disorders are associated with actual somatization of persons, or are more likely to be associated with high levels of comorbid depression and anxiety in somatization. The study was carried out between February 2017 and April 2017 in Gazi University Medicine Faculty Psychiatry Department. All participants received detoxification treatment and undergoing maintenance treatment and volunteer for the study. A total of 170 consecutive male outpatients were included in the study, 79 consecutive consecutive male detoxified patients who were diagnosed with alcohol dependence according to ICD- 10 diagnostic criteria, and 91 consecutive male patients with detoxification who were diagnosed with opiate dependence according to IC Opiate-dependent patients have more somatization, anger and hostility, symptoms, less depression, and anxiety than alcoholdependent patients. In comparison with high level of somatization, alcohol addicts were significantly more depressive and anxious than opiate addicts. Patients with Alcohol and Opiate addiction with high somatization symptoms showed significantly more alexithymic characteristics with depression and anxiety symptoms than alcohol and opiate addicts with low somatization symptoms. It has been shown that as the severity of the somatization increases, the severity of dependence increases. Somatization, alexithymia, depression and anxiety characteristics of opiate and alcohol addicts correlated with each other.D-10 criteria. Somatization in opiate addicts and depression and anxiety in alcohol addicts have different characteristics among the two groups. Moreover, somatization indications in addictions seem to predict the severity of alexithymia, anxiety, depression and addiction. Clinicians working with alcohol and opiate addiction should consider the somatization and alexithymia characteristics of patients in order to improve treatment quality. It should also be noted that depression and anxiety are closely related to these conditions. Prospective studies with more people are needed to reach findings that are social representation values related to our work.