Oral glukoz tolerans testi ugulanan ve uygulanmayan anne bebeklerinin doğum sonrası komplikasyonlarının karşılaştırılması
Comparing the postpartum complications of the infants on whose mothers oral glucose tolerance test was or was not performed
  1. Tez No: 464094
  2. Yazar: ESRA DEMİRCİ ECEVİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: oral glukoz tolerans testi, gestasyonel diyabet, yenidoğan, oral glucose tolerance test, gestational diabetes, newborn
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Oral glukoz tolerans testi (OGTT) gestasyonel diyabetin tanımlanmasında en sık kullanılan yöntemdir. Çok sık tercih edilmesine karşın; uygulanmasının anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğine dair tartışmalar mevcuttur. Literatürde oral glukoz tolerans testinin bebek üzerine etkilerine dair bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızın amacı oral glukoz tolerans testinin bebek sağlığı üzerine etkilerini belirleyebilmek ve mevcut tartışmalara katkı sağlayabilmektir. Araştırmaya; 20-35 yaş arası, herhangi bir kronik hastalığı olmayan, normal BKI sınırları içinde olan , gebeliği boyunca literatürün öngördüğü oranda kilo alan, akraba evliliği bulunmayan, 37- 41 hafta arasında normal doğum yapmış anneler ve bebekleri dahil edilmiştir. OGTT uygulanan 30 anne ve uygulanmayan 30 anne ve bebekleri araştırma örneklemini oluşturmuştur. Annelerden oluşturulan veri toplama formu ve Lacht Emzirme Tanılama Ölçeği ile bilgi alınmıştır. Bebeklerin doğum sonrasında Apgar Skoru, solunum, beslenme durumu, ağlama, kan şekeri bulguları ve fiziksel anomali açısından yaşamın ilk 24 saatinde değerlendirilmiştir. OGTT uygulanan ve uygulanmayan anne bebekleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır. OGTT'nin bebeklerin ileri yaş dönemlerinde etkili olup olmayacağının belirlenmesine yönelik araştırmaların yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Oral glucose tolerance test (OGTT) is the most commonly used method for the determining gestational diabetes. Although it is preferred very frequently, there are debates on whether it may affect the maternal and infant health negatively. No study was encountered in the literature regarding the effect of oral glucose tolerance test on infants. The aim of our study is to be able to determine the effects of oral glucose tolerance test on infant health and to contribute to the current debates. The study included the mothers who were between the ages of 20 and 35 years, who did not have any chronic disease, who were within normal BMI limits, who gained the weight at the rate that was anticipated by the literature during the gestation, who did not have consanguineous marriage, who had a normal vaginal delivery between 37-41 weeks of gestation and their infants. Thirty mothers on whom OGTT was performed and 30 mothers on whom OGTT was not performed and their infants constituted the research sample. The data of the mother were collected with the created data collection form and the Lacht Breastfeeding Diagnostic Scale. In respect to the infants, Apgar score, respiration, nutrition, crying, blood glucose (within the first 24 hours of life) after birth were evaluated. No statistically significant difference was found between the infants on whose mothers OGTT was performed or was not performed. It is suggested that the investigations for determining whether OGTT will affect the infants at older ages will be beneficial.