Gestasyonel diyabetli gebelerde kromogranin A düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of chromogranin A level in pregnant women with gestational diabetes
  1. Tez No: 873555
  2. Yazar: TÜLAY SEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, Kromogranin A, Gestational Diabetes Mellitus, Chromogranin A
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET GESTASYONEL DİYABETLİ HASTALARDA KROMOGRANİN A DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr.Tülay Semiz Amaç: Gestasyonel diyabet, ilk kez gebelik sırasında saptanan değişik derecelerde glukoz tolerans bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Sıklığı dünya genelinde gittikçe artış göstermektedir. Hem anne hem de fetus için olumsuz komplikasyonlarla ilişkilidir. Tanıda fikir birliği sağlanamamış olup tek aşamalı veya iki aşamalı oral glukoz tolerans testi kullanılabilmektedir. Yapılan çalışmalarda plazmada bakılan Kromogranin A değerleri ile gestasyonel diyabet arasında korelasyon olduğu,sağlıklı gebelere göre anlamlı yüksek sonuçlar elde edildiği saptanmıştır. Bizde bu çalışmamızda gestasyonel diyabetik gebelerde plazmada Kromogranin A düzeyine bakarak gestasyonel diyabet tanısını koymamıza yardımcı parametre olabilmesini saptayabilmeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmamız prospektif klinik çalışmalar olarak dizayn edilmiş olup; Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne ve Servisine başvuran gebeler arasından seçildi.24-28.haftalarda oral glukoz tolerans testi uygulanan gebeler seçildi. Test sonuçlarına göre gestasyonel diabet saptanan 30 hasta ve test sonuçları normal olan 30 hastada plazma Kromogranin A ,AST,ALT,ALP,LDH,GGT,HB,HCT,WBC,PLT,NA,K,MG,CL,AKŞ düzeylerine bakıldı. Veriler plazma konsantrsayonları olarak kaydedildi. Veriler SPSS 24.0 (IBM Corp. Released 2016. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 24.0. Armonk, NY: IBM Corp.) paket programıyla analiz edilmiştir. Sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma olarak ifade edilmiştir. Grup karşılaştırmalarında Man Whitney U test kullanıldı. Gruplar arası karşılaştırmada Student t testi kullanıldı. Bulgular: Gestasyonel diyabetik hasta grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak serum AST ve LDH değerlerinde anlamlı düzeyde artış izlendi.(p 0,05 p0,10).Gestasyonel diyabetik hasta grubunda serum Kromogranin A düzeyleri ile GDM arasında pozitif bir korelasyon (p 0,178) izlendi. Sonuç: Bulgularımız GDM'li hasta grubunda anlamlı olarak AST ve LDH düzeylerinin yüksekliği,GDM hasta grubunda ise kromogranin düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermektedir.Çalışmadaki hasta kısıtlılığı nedeniyle yeterli sonuca ulaşılamamış olabilir, daha geniş hasta kitlesinde ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATION OF CHROMOGRAIN A LEVEL IN PATIENT WITH GESTATIONAL DIABETES Dr.Tülay Semiz Aim: Gestational diabetes is defined as varying degrees of glucose intolerance disorder first detected during pregnancy. Its frequency is increasing worldwide. It is associated with adverse complications for both mother and fetus. There is no consensus on diagnosis, and a single-stage or two-stage oral glucose tolerance test can be used. Studies have found that there is a correlation between Chromogranin A values measured in plasma and gestational diabetes, and significantly higher results are obtained compared to healthy pregnant women. In this study, we aimed to determine whether the Chromogranin A level in plasma in gestational diabetic pregnant women could be a parameter that helps us diagnose gestational diabetes. Material-Method: Our study was designed as a prospective clinical study; It was selected among the pregnant women who applied to Pamukkale University Faculty of Medicine Gynecology and Obstetrics Polyclinic and Service. Pregnant women who underwent oral glucose tolerance test at 24-28 weeks were selected. According to the test results, plasma Chromogranin A, AST, ALT, ALP, LDH, GGT, HB, HCT, WBC, PLT, NA, K, MG, CL, FBG levels were measured in 30 patients with gestational diabetes and 30 patients with normal test results. Data were recorded as plasma concentrations. Data were analyzed with the SPSS 24.0 (IBM Corp. Released 2016. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 24.0. Armonk, NY: IBM Corp.) package program. Continuous variables are expressed as mean ± standard deviation. Man Whitney U test was used for group comparisons. Student's t test was used for comparison between groups. Results: A statistically significant increase was observed in serum AST and LDH values in the gestational diabetic patient group compared to the control group. (p 0.05 p0.10). A positive correlation between serum Chromogranin A levels and GDM in the gestational diabetic patient group (p 0.178). Conclusion: Our findings show significantly higher AST and LDH levels in the GDM patient group while Chromogranin levels were not significantly different between the groups. Due to the limited number of patients in the study, adequate results may not have been achieved, and further studies are needed in a larger patient population.