Gestasyonel diyabetes mellitus tanısı almış olan gebelerde maternal serumda prostat spesifik antijen düzeyinin araştırılması
Serum level of prostate specific antigen in pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 834944
  2. Yazar: TUBA BEŞER GEBEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diabetes mellitus, Oral glukoz tolerans testi, Prostat spesifik antijen, Vücut kitle indeksi, HbA1c, Gestational diabetes mellitus, Oral glucose tolerance test, Prostate specific antigen, Body mass index, HbA1c
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Yapılan çalışmalar serum prostat spesifik antijen (PSA) seviyesi ile diyabet arasında ters ilişkinin olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda gestasyonel diabetes mellitus tanısı alan gebelerde üçüncü trimesterda maternal serum PSA düzeylerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamız prospektif kohort çalışması olarak planlandı. Bu çalışmaya Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne 01/05/2023 – 30/09/2023 tarihleri arasında başvuran 24 ile 28. gebelik haftaları arasında olan, sigara kullanmayan, kronik sistemik hastalığı olmayan 18 ile 39 yaş aralığında olan tekil gebeliğe sahip 88 gebe dahil edildi. Bu gebelere 75 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) uygulandı ve OGTT sonuçlarına göre gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanısı alan 44 gebe ''GDM grubu'' olarak belirlendi. 75 gr OGTT uygulanan ve OGTT sonuçlarına göre normal olan (GDM dışlanan) 44 gebe ''kontrol grubu'' olarak belirlendi. Son olarak GDM grubu sadece diyabetik diyet alan grup ve insülin kullanan grup olmak üzere iki alt gruba ayrıldı ve serum PSA konsantrasyonları açısından kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Gebelerden 8 saatlik gece açlığını takiben materyan kan örneği alınarak PSA, açlık kan şekeri (AKŞ), OGTT 1. saat kan şekeri, OGTT 2. saat kan şekeri, HbA1c düzeyi araştırıldı. Prostat spesifik antijen için antikoagülan içermeyen 5cc'lik tüpe alınan numune 2000 devirde 10 dakika santrifüj edildi. Santrifüj sonrası elde edilen örneklerden serum örnekleri eppendorflara alındı ve çalışma gününe kadar -80 °C'de saklandı. Örnekler çalıştırılacağı gün uygun ortamda çözdürüldü ve ticari kit kullanılarak prostat spesifik antijen değerleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: GDM ve kontrol grupları kan alımında VKİ ve kan alımında gebelik yaşı açısından benzerdi (p = 0,351, p = 0,414). Ortalama median serum PSA konsantrasyonları açısından kontrol grubunda 1,36 ng/ml saptanırken, GDM grubunda 1,22 ng/ml olarak tespit edilmiştir (p = 0,155). GDM grubu kan şekeri regülasyonu açısından sadece diyet yapan ve insülin kullanan diye iki alt gruba ayrılıp kontrol grubu ile serum PSA düzeyleri açısıdnan karşılaştırıldı. Kontrol grubunda serum PSA düzeyi 1,36 ng/ml olarak saptanırken, sadece diyet yapan GDM grubunda 1,21 ng/ml ve insülin kullanan GDM grubun da ise 1,33 ng/ml olarak tespit edildi (p = 0,298). Sonuç: Çalışmamızda GDM tanılı gebelerde serum PSA konsantrasyonlarının istatistiksel olarak anlamlı olmasa da kontrol grubuna göre daha düşük olduğunu tespit ettik. Literatüde erkeklerde düşük serum PSA konsantrasyonunun Tip 2 Diyabetes Mellitus gelişimi ile ilişkili olduğu açıkça gösterilmiştir. Ancak kadınlarda PSA ile GDM arasında benzer bir ilişki olduğunu göstermek için daha büyük serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Studies have shown that there is an inverse relationship between serum prostate specific antigen (PSA) level and diabetes. In this context, we aimed to investigate maternal serum PSA levels in the third trimester in pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus. Material and Method:Our study was planned as a prospective cohort study. This study was conducted with 88 pregnant women who applied to the Ministry of Health Health Sciences University (SBU) Ümraniye Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Polyclinic between 01/05/2023 - 30/09/2023 and were between the 24th and 28th weeks of pregnancy. Pregnant women included in the study; She was a non-smoker, had no chronic systemic disease, was between the ages of 18 and 39, and had a singleton pregnancy. A 75-g oral glucose tolerance test (OGTT) was applied to these pregnant women, and 44 pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus (GDM) were determined as the“GDM group”according to the OGTT results. 44 pregnant women who underwent 75 g OGTT and whose OGTT results were normal (GDM was excluded) were determined as the“control group”. Finally, the GDM group was divided into two subgroups, the group receiving only a diabetic diet and the group using insulin, and compared with the control group in terms of serum PSA concentrations. Following an 8-hour overnight fast, material blood samples were taken from the pregnant women and PSA, fasting blood sugar (FBG), OGTT 1st hour blood sugar, OGTT 2nd hour blood sugar, and HbA1c levels were investigated. For prostate specific antigen, the sample taken into a 5cc tube that did not contain anticoagulant was centrifuged at 2000 rpm for 10 minutes.Serum samples from the samples obtained after centrifugation were taken into Eppendorfs and stored at -80 °C until the day of study. The samples were thawed in a suitable environment on the day they were to be run, and prostate specific antigen values were measured by the ELISA method using a commercial kit. Results: GDM and control groups were similar in terms of body mass index at blood collection and gestational age at blood collection (p=0.351, p=0,414). In terms of mean median serum PSA concentrations, it was found to be 1.36 ng/ml in the control group, while it was 1.22 ng/ml in the GDM group (p = 0.155). The GDM group was divided into two subgroups: dieters and insulin users in terms of blood sugar regulation, and compared with the control group in terms of serum PSA levels. While the serum PSA level was found to be 1.36 ng/ml in the control group, it was 1.21 ng/ml in the GDM group that only dieted and 1.33 ng/ml in the GDM group using insulin (p = 0.298). Conclusion: In our study, we found that serum PSA concentrations in pregnant women diagnosed with GDM were lower than the control group, although it was not statistically significant. It has been clearly shown in the literature that low serum PSA concentration in men is associated with the development of type 2 diabetes mellitus. However, larger series studies are needed to demonstrate a similar relationship between PSA and GDM in women.