Homozigot hbss erişkin orak hücre anemili hastalarla CA 125 ve CA15-3 arasındaki ilişkinin incelenmesi
Association between tumor markers (CA125, CA15-3) and homozygous sickle cell anemia
  1. Tez No: 464102
  2. Yazar: GAMZE HANDE KAVVASOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Orak hücre anemisi, CA125. CA 15-3, Sickle cell anemia, CA125. CA 15-3
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Orak Hücreli Anemi (OHA) sistemik ve kronik inflamatuar bir hastalık olup dünyada ve ülkemizde en sık görülen hemoglobinopatilerden birisidir. β-globin zincirindeki mutasyon nedeniyle anormal oluşan HbS hastalığın klinik bulgularına neden olmaktadır. Otozomal resesif kalıtılır (1).Tümör belirteçleri günümüzde kanser tarama, tedavi takip ve hastalık izlemi sırasında önemli yer tutmaktadır. Ancak bu amaçların dışında birtakım hastalıklarda da yüksek olabileceği gösterilmiştir.CA125; pelvikinflamatuar hastalık, akut hepatit, siroz, sistemik lupuseritematozus, perikardit , konjestif kalp yetmezliği periton enfeksiyonları gibi durumlarda yüksek bulunabilirken(2), CA15-3;siroz , tüberküloz , sarkoidoz , pelvik inflamatuar hastalık, gebelik ve laktasyonda yüksek bulunabilir(3, 4). Biz de yaptığımız bu çalışmada kronik inflamatuar ve iskemik bir hastalık olan OHA'li hastalarla tümör belirteçleri arasındaki ilişkiyi saptamayı planladık. Yöntem:Çalışmaya Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıklarına Anabilim Dalı'nca takip edilen ve polikliniğe başvuran homozigot OHA teşhisi almış, 18 yaş üstü hastalar alındı. Tüm hastaların boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi ölçüldü. Hastalardan uygun gün ve koşullarda CA125 ve CA15-3 çalışılmak üzere kan örnekleri toplandı. Bulgular: Çalışmaya 19 kadın ve 15 erkek olmak üzere toplam 34 hasta ve 16'sı kadın, 19'u erkek olmak üzere 35 sağlıklı gönüllü alındı. OHA'li hastaların CA15-3 ortalaması 56,42±23,73 U/ml, Kontrol grubunun CA15-3 ortalaması 9,99±4,62 U/ml saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı. OHA'li hastaların CA 125 medyan değeri 5,95 U/ml olarak hesaplanırken, en yüksek 99 U/ml en düşük 1,8 U/ml ölçüldü. Kontrol grubunun CA 125 medyan değeri 6 U/ml hesaplanırken en yüksek ölçüm 17,8 U/ml ve en düşük ölçüm 0,7 U/ml idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuçlar: Çalışmamızda OHA'li hastaların CA15-3 ortalaması 56,42±23,73 U/ml, kontrol grubunun CA15-3 ortalaması 9,99±4,62 U/ml saptadık. iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı .CA125 ölçümlerinde OHA'li hastaların medyan değeri 5,95 U/ml olarak hesaplanırken, en yüksek 99 U/ml en düşük 1,8 U/ml ölçüldü. Kontrol grubunun CA 125 medyan değeri 6 U/ml hesaplanırken en yüksek ölçüm 17,8 U/ml ve en düşük ölçüm 0,7 U/ml idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sickle cell anemia (SCA) is a common hemoglobinopathy which is asystemic and chronic inflammatory disease. Due to mutation in β-globin chain abnormally formed HbS causes clinical manifestations of the disease . It is inherited autosomal recessively .Nowadays, tumor markers are important in cancer screening, treatment follow-up and disease screening. However, it has been shown that it may be high in some diseases other than cancer. CA 125; can be found high in such situations like; pelvic inflammatory disease, acute hepatitis, cirrhosis, systemic lupus erythematosus, pericarditis, congestive heart failure, peritoneal infections, etc. Also CA15-3 can be found high in cirrhosis, tuberculosis, sarcoidosis, pelvic inflammatory disease, pregnancy and lactation. In this study, which we planned to determine the association between tumor markers and patients with chronic inflammatory and ischemic disease, SCA. Methods: Patients with homozygous SCA and over 18 years of age which were referred and followed up in our hospital were included in our study. The height, weight, body mass index (BMI) and waist circumference of all patients were measured. Blood samples were collected from patients to study CA125 and CA15-3 on appropriate days and conditions. Results: Thirty-four patients, 19 female and 15 male, and 35 healthy volunteers, 16 female and 19 male, were included in the study. The avarage of CA 15-3 in patients with SCA was 56,42 ± 23,73 U / ml and the avarage of CA 15-3 in the control group was 9,99 ± 4,62 U / ml and there were statistically significant differences. SCA patients CA 125 median value was calculated as 5.95 U/ml , the highest was value 99 U/ml and the lowest value was 18 U ml. of Control groups median value of CA125 was 6U/ml, the highest median was 17.8 U / ml and the lowest median was 0.7 U/ml. There was no statistically significant difference between the groups Conclusion: In our study, patients with SCA had a CA 15-3 avarage 56.42 ± 23.73 U/ml, and the control group had a CA 15-3 average 9.99 ± 4.62 U/ml. The difference between the two groups was statistically significant. SCA patients CA 125 median value was calculated as 5.95 U/ml , the highest was value 99 U / ml and the lowest value was 18 U / ml. of Control groups median value of CA 125 was 6 U/ml, the highest median was 17.8 U /ml and the lowest median was 0.7 U/ml. There was no statistically significant difference between the groups