Sağlıklı bireylerde oruç tutmanın göz üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of religious fasting on eye in healthy volunteers
- Tez No: 464107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diürnal değişim, Koroid kalınlığı, Oruç, Retina kalınlığı, Santral kornea kalınlığı, Central corneal thickness, Choroidal thickness, Diurnal variation, Fasting, Retinal thickness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Her yıl milyonlarca insan oruç tutmakta ve insan vücudunda dehidratasyon başta olmak üzere çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Sonuçta göz ve göz fonksiyonları da oruçtan etkilenebilmektedir. Bu çalışmada sağlıklı bireylerde oruç tutmanın göz üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya oruç tutan 80 sağlıklı bireyin sağ gözleri dahil edildi. Saat 08.00 ve 16.00'da,refraksiyon değerleri, pnömotonometri ile göz içi basınçları, biyometri cihazı ile santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği, lens kalınlığı, ortalama kornea kırıcılığı ve aksiyel uzunluk, optik koherens tomografi cihazı ile foveal, temporal ve nazal bölgelerden retina ve koroid kalınlıkları değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen olguların Ramazan ayından 1 ay sonra kontrol ölçümlerialındı. Kontrol ölçümleri ile karşılaştırıldığında oruç sırasında saat 8.00'da santral kornea kalınlığı daha kalın (p0,05). Sonuçta oruç sırasında retina ve koroid kalınlıklarında anlamlı düzeyde incelme olduğu gözlenmiş ve oruç sırasındavaskülerkomponentin yoğun bulunduğu dokuların daha fazla etkilenebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Every year millions of peoplefastandvarious changes occurin human body, primarily dehydration. Therefore, eye and its functions can also be affected by fasting. The purpose of this study is to investigate the effects of fasting on eye in healthy individuals. The study included right eyes of eighty fasting healthy volunteers. Refraction, intraocular pressure using the pneumotonometry, central corneal thickness, anterior chamber depth, lens thickness, average corneal refractivity, axial length using optical biometry device, retina and choroidal thickness from foveal, nasal and temporal sections using the optical coherence tomography device were measured at 8.00 and 16.00 o'clock. The control measurements of the subjects were repeated 1 month after Ramadan. Comparing the measurements obtained during fasting period with the control measurements, we observed that central corneal thickness was thicker (p0.05). The results demonstratethat retina and choroid were significantly thinner during fasting and it is supposed that tissues with dense vascular component may be more affectedduring fasting.