Vücut farkındalığı anketinin Türkçe uyarlaması: geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish version of body awareness questionarre: validity and reliability study
  1. Tez No: 464235
  2. Yazar: SEDA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU BAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut Farkındalığı, Türkçe, Geçerlik, Güvenirlik, Body Awareness, Turkish, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET: Son yıllarda vücut farkındalığı sağlık alanındaki bilimsel çalışmalar içerisinde üzerinde durulan konu başlıklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücut farkındalığı en temel anlamda bireyin vücut parçaları ve süreçleri ile ilgili bilincini ifade eder. Vücut farkındalığı ölçümü vücut farkındalığının tanımlanmasını, uygulanan tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesini, fiziksel ve emosyonel bileşenlerle olan ilişkisinin saptanmasını sağlar. Vücut farkındalığının farklı yönlerini değerlendiren bir çok ölçek bulunmakla birlikte Vücut Farkındalığı Anketi (VFA) vücut farkındalığı kavramını bütünüyle değerlendiren, psikometrik özelliklere sahip bir araç olarak tanımlanmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliği yapılmış Türkçe versiyonu mevcut değildir. Çalışmanın amacı vücut farkındalığını değerlendirmeyi sağlayacak bir anket olan Vücut Farkındalığı Anketinin (VFA) Türkçe uyarlamasını yapmak, kültürel adaptasyonu sağlamak, geçerlik ve güvenirliğini göstermektir. Çalışmanın örneklemini herhangi bir sağlık problemi olmayan 180 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcılara kişisel bilgi formu, VFA, ÖKBÖ, TKBÖ ve VAÖ uygulanmıştır. Anketin dil, kapsam ve yapı geçerliği ile güvenirlik analizleri yapılmıştır. Uygulanan açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi sonucu anket 4 faktörlü bir yapı göstermiştir. Faktör yükleri 0.405 ile 0.812 değerleri arasında değişmektedir. VFA ile ÖKBÖ, TKBÖ ve VAÖ'den alınan toplam puanlar arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda korelasyon katsayıları sırayla 0.802, 0.537 ve 0.753 olarak belirlenmiştir. Test-tekrar test güvenirlik katsayısı ise 3 gün ara ile 0.83 olarak bulunmuştur. İç tutarlığı belirlemek amacıyla Cronbach's Alfa 0.91 olarak hesaplanmıştır. Madde-toplam korelasyon katsayıları 0.486 ile 0.724 arasında değer almıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, VFA'nın Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: In recent years, body awareness has emerged as one of the topics covered in scientific studies in the field of health. Body awareness in the most basic sense expresses the consciousness of the individual's body parts and processes. Body awareness measurement allows identification of body awareness, assessment of effectiveness of applied therapy, and association with physical and emotional components. The Body Awareness Questionnaire (BAQ) was described as a tool with psychometric properties that fully assessed the concept of body awareness, with many scales assessing different aspects of body awareness. There is no Turkish version of the scale with validity and reliability. The aim of the study was to demonstrate the validity and reliability of Turkish version of the Body Awareness Questionnaire (VFA) and to provide its cultural adaptation. The sample of the study consisted of 180 university students with no health problems. Personal information form, BAQ, Self-SK, Social-SK and BCS were applied to the participants. The questionnaire's language, scope and structure validity and reliability analyzes were performed. The explanatory and confirmatory factor analysis results showed that the questionnaire had a 4 factor structure. Factor loads range from 0.405 to 0.812. As a result of the correlation analysis between the BAQ and the total scores obtained from the Self SK, Social SK and BCS, the correlation coefficients were determined as 0.802, 0.537 and 0.753, respectively. The test-retest reliability coefficient was 0.83 at 3-day intervals. Cronbach's Alpha was calculated as 0.91 to determine internal consistency. The item-total correlation coefficients were between 0.486 and 0.724. Findings in the study show that the Turkish version of BAQ is valid and reliable.