Hepatit C enfeksiyonunun yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of hepatitis C infection on quality of life
  1. Tez No: 464264
  2. Yazar: ONUR GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ŞAHİN HORASAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CLDQ-HCV, HCV, Hepatit C, SF-36, yaşam kalitesi, CLDQ-HCV, HCV, Hepatitis C, SF-36, quality of life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türkiye'de Hepatit C enfeksiyonunun yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırıldığı az sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamızda Hepatit C enfeksiyonunun yaşam kalitesi üzerine etkisinin ve bu etkide rolü olabilen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Mersin Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniği tarafından takip edilmekte olan anti-HCV pozitif olan, Akut Hepatit C olmayan, 18 yaşından büyük 200 hasta dahil edildi. Hastalara 01/03/2017 ile 31/03/2017 tarihleri arasında sosyodemografik ve tedavi durumlarını içeren bir anket ile birlikte SF-36 ve CLDQ-HCV'nin Türkçe versiyonu (KKHA-HCV) anketleri yapıldı. Anketler yapıldıktan sonra hastaların dosyaları taranarak klinik ve laboratuvar bulgularına ulaşıldı ve hastaların anket yolu ile hesaplanan SİYK skorları üzerine etkisi olabilecek faktörlerin saptanmasında kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizi, e-picos, MedCalc ve SPSS 21 paket programı ile yapıldı. İstatiksel analizlerde P0.05). Hepatit C enfeksiyonu sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini düşürmektedir. Fakat yeni ve etkili antiviral tedavilerle Hepatit C hastalarında sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin artacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
There are few studies investigating the effect of hepatitis C infection on the quality of life in Turkey. The aim of this study is to evaluate the effect of hepatitis C infection on the quality of life and the factors that might play a role in this effect. The study included 200 anti-HCV positive, non-acute hepatitis C patients older than 18 years, who were followed by Mersin University Hospital Infection Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinic. A questionnaire containing the socio-demographic and treatment status of the patients, SF-36 and Turkish version of CLDQ-HCV (KKHA-HCV) questionnaires were conducted to the patients between 01/03/2017 and 31/03/2017. After the questionnaires were conducted, the patients' files were scanned and the clinical and laboratory findings were obtained and used to determine the factors that could have an effect on HRQOL scores calculated by the questionnaire. Statistical analysis of the data was performed with the e-picos, MedCalc and SPSS 21 packet programs. In statistical analyzes, P 0.05). Hepatitis C infection reduces health-related quality of life. However, with new and effective antiviral therapies, we think that health-related quality of life will increase in Hepatitis C patients.