Kronik hepatit C tedavisinde kullanılan yeni nesil direkt etkili antiviral ilaçlarla tedavinin değerlendirilmesi
Evaluation of direct acting antiviral drugs used for the treatment of chronic hepatitis C
- Tez No: 549580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatit C, direkt etkili antiviraller, etkinlik ve güvenilirlik, hepatitis C, direct acting antivirals, efficiency and reliability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
AMAÇ Hepatit C enfeksiyonu tüm dünyada yaygın görülen,hedef organı karaciğer olan akut veya kronik hepatit etkenidir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde gelişen siroz ve komplikasyonları yaşam konforunu düşürmekte,önemli mortalite ve morbiditeye sebeb olabilmektedir. Bu çalışmada ülkemizde kullanıma giren yeni nesil direkt etkili antiviral ilaçların etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM SBÜ Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 01.03.2016-30.09.2018 tarihleri arasında 18 yaşından büyük, enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvurup yeni nesil direkt etkili antiviral ilaç başlanmış ve tedavi süresini tamamlamış 42 hasta çalışmaya alındı. Hastalara ait bilgiler retrospektif taranarak yaş,cinsiyet,önceki Tedavi durumu, bilinen kronik hastalığı, rutin kullandığı ilaçlarla etkileşimi, koenfeksiyon durumu, karaciğer biyopsisindeki fibröz indeksi, tedavi öncesi biyokimyasal ve mikrobiyolojik parametreler ile tedavi sonu biyokimyasal ve mikrobiyolojik parametreler kayıt altına alındı. 3 hasta tedavi sonu 12.hafta takiplerine gelmediği için çalışma dışı bırakıldı. BULGULAR Çalışma 01.03.2016-30.09.2018 tarihleri arasında yaşları 21 ile 78 arasında değişmekte olan,26'sı(%66.7)erkek ve 13'ü(%33.3)kadın olmak üzere toplam 39 olgu ile yapılmıştır. Olguların yaşları ortalaması 46.82±16.21'dir.Karaciğer biyopside fibröz değerleri 0 ile 3 arasında değişmekte olup sirotik hasta bulunmamaktadır. Meld skorları 6 ile 10 arasında değişmekte olup, ortalaması 7.05±0.89 ve medyanı 7'dir. Tedavi öncesi HCV RNA değerleri 5862 ile 9570000 arasında değişmekte olup,ortalaması 1607846.59±2389357.3 ve medyanı 573000'dür. %46.2'sinin HCV genotipi 1b iken,%30.8'inin genotip1a,%12.8'inin genotip 3, %5.1'inin genotip 2,%2.6'sının genotip 3+4,%2.6'sının genotip1 olup subtip saptanamamıştır. Hastaların %23.1'inin daha önce tedavi alma öyküsü varken,%76.9'unun yoktu.%56.4'ünde diyabet,hipertansiyon gibi ek hastalık görülürken,%43.6'sında görülmemektedir. Ek hastalık nedeniyle tedavi almakta olan hastaların %84,6 sında tedavi değişikliği gerekmezken %15,4'ünde tedavisi modifiye edilmiştir. Hastalarda tedavinin 4.haftasında HCV RNA negatifliği %88 iken tedavinin 12.haftasında tüm olgularda HCV RNA negatif saptandı. Tedavi bitiminin 12.haftasında 1 olguda HCV RNA pozitif saptanmış olup kalıcı virolojik yanıt sağlanamazken,%97,4 olguda kalıcı virolojik yanıt sağlanmıştır. Hastalarda belirgin yan etki gözlenmedi. SONUÇ Hepatit C tedavisinde kullanıma giren direkt etkili antiviral ilaçlar kür sağlamada oldukça etkili ve güvenilir bulunmuştur. Ancak bu konuda daha çok sayıda,özellikle prospektif,randomize kontrollü çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE Hepatitis C infection is a common cause of acute or chronic hepatitis in the liver. If left untreated, cirrhosis and its complications may lead to significant mortality and morbidity. The aim of this study was to evaluate the efficacy of new generation direct acting antivirals in Turkey. MATERİALS AND METHODS At the Okmeydanı Training and Research Hospital,thirty nine patients who were older than 18 years of age and who applied to the infectious diseases clinic and received direct acting antivirals between 01.03.2016 and 30.09.2018 were included in the study. The data of the patients were retrospectively reviewed; age, gender, previous treatment status, known chronic disease, interaction with routine drugs, coinfection status, fibrous index in liver biopsy, biochemical and microbiological parameters before treatment and biochemical and microbiological parameters were recorded. 3 patients were excluded from the study because they were not followed up for 12 weeks. RESULTS The study was carried out with a total of 39 cases (26 male (66.7%) male and 13 (33.3%) female between the dates of 01.03.2016-30.09.2018. The mean age of the patients was 46.82 ± 16.21 years.In liver biopsy the fibrozis score range from 0 to 3 and there are no cirrhotic patients. Meld scores ranged from 6 to 10, with a mean of 7.05 ± 0.89 and a median of 7. Pre-treatment HCV RNA values ranged from 5862 to 9570000, with a mean of 1607846.59 ± 2389357.3 and a median of 573000. 30.8% of this patients HCV genotype was 1b,12.8% genotype 1a, 5.1% genotype 3,2.6% genotype 2, 2.6% genotype 3 + 4, 2.6% genotype1 no subtype was detected. 23.1% had previous history of treatment, 76.9% had no history. In 56.4% of the patients, systemic diseases such as diabetes and hypertension are seen and 43.6% of them do not. In 84.6% of patients who were receiving treatment for systemic disease, treatment change was not required and 15.4% treatment was modified. HCV RNA negativity was 88% at the 4th week of the treatment and HCV RNA was negative at the 12th week of treatment. HCV RNA was positive in 1 case after 12th week of treatment is finished and no sustained virological response was obtained. In 97.4% of patients,sustained virologic response was achieved. No significant side effects were observed in the patients CONCLUSİON Direct acting antiviral drugs for the treatment of hepatitis C have been found to be very effective and reliable. However, we think that more prospective, randomized controlled studies should be performed.