Farklı braket tiplerinin dental plak birikimi ve mikrobiyal flora üzerine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of different bracket types on dental plaque retention and micrabial flora
  1. Tez No: 464293
  2. Yazar: AYŞEN EKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA İLERİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik braket, S. mutans, L. casei, Dental plak, Periodontal sağlık, Real-time PCR, Orthodontic brackets, S. mutans, L. casei, Dental plaque, Periodontal health, Real-time PCR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı paslanmaz çelik tel ligatür ile bağlanan seramik ve metal braketleri dental plak retansiyonuna ve mikrobiyal floraya olan etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Ortalama yaşları 13,6 ± 1,1 yıl olan yirmibeş hastaya (13 kız, 12 erkek) bölünmüş ağız dizaynı kullanılarak randomize olarak sağ ve sol tarafta farklı olacak şekilde paslanmaz çelik tel ligatür ile bağlanan konvansiyonel seramik braket ve metal braket ile bonding işlemi uygulanmıştır. Plak indeksi (PI), periodontal cep derinliği (PCD) ve modifiye gingival indeksi (GI) içeren klinik ölçümler bonding işleminden önce (T0), bonding işleminden 1 hafta sonra (T1) ve bonding işleminden 3 ay sonra yapılmıştır. Supragingival plak örnekleri bakterilerin tespiti için T0 ve T2'de alınmıştır. Streptococcus mutans ve Lactobacillus casei için kantitatif analiz real-time Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Mann-Whitney U testi, Friedman testi ve Wilcoxon testi grupların istatistiksel karşılaştırması için kullanılmıştır. S. mutans ve L. casei sayıları arasında seramik ve metal braket adezyonu açısından anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir (p>0,05). S. mutans'ın 3 aylık dönemde hem metal hem de seramik braketlere olan adezyonunda anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). L. casei'nin her iki braket türüne olan 3 aylık zamandaki adezyonunda anlamlı bir düşüş izlenmiştir (p0,05). Seramik braket grubunda T1-T2 ve T0-T2 zaman aralıklarında gingival indeks değerlerinde düşüş tespit edilmiştir (p0,05). Paslanmaz çelik tel ligatür ile bağlanan seramik ve metal braketler arasında dental plak retansiyonu, mikroorganizma sayısı ve periodontal parametreler açısından farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to compare effects of conventional ceramic and metal brackets on plaque retention and microbial flora. Twenty-five patients (13 female, 12 male), whose mean age was 13.6 ± 1.1 years, were randomly underwent bonding with ceramic brackets and metal brackets using a split-mouth study as designed on the right and left sides will be different. Plaque index (PI), probing pocket depth (PPD), and gingival index (GI), were obtained at baseline (T0), 1 week after bonding (T1), and 3 months after bonding (T2). Supragingival plaque samples were obtained at T0 and T2. A quantitative analysis for Streptococcus mutans and Lactobacillus casei was performed with real-time Polymerase Chain Reaction (PCR). The Mann-Whitney U, Friedman and Wilcoxon tests were used for statistical comparison of the groups. The numbers of S. mutans and L. casei were not different between ceramic and metal brackets which are ligated with stainless steel ligatures (p>0.05). During 3 months' treatment, the adhesion of S. mutans to both ceramic and metal brackets were not different (p>0.05). However, adhesion of L. casei to the both ceramic and metal brackets showed significant decreases from T0 to T2 (p0.05).The ceramic braket group showed significant decrase in GI between T1-T2 and T0-T2 times (p0.05). Ceramic brackets and metal brackets are not different from each other with regard to dental plaque retention, the numbers of microorganisms and periodontal parameters.