Çeşitli estetik restoratif materyallerin çay ile renklendirilmesi ve farklı macunlarla fırçaladıktan sonra renklerinin ve yüzey pürüzlülüklerinin değerlendirilmesi
Evaluations the color and surface roughness after staining with tea and brushing with different toothpaste of various aesthetic restorative materials
  1. Tez No: 464300
  2. Yazar: DERYA DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: composite resin, glass ionomer cement, surface roughness, toothpaste, color stability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı çeşitli estetik restoratif materyallerin çayda bekletilmelerinden ve farklı macunlarla fırçalanmalarından sonra renk ve yüzey pürüzlülüklerindeki değişikliklerin değerlendirilmesidir. Bu çalışmada, dört farklı restoratif materyal: Gradia Direct Anterior (GDA) (mikrohibrit kompozit), Filtek Ultimate (FU) (nanofil kompozit), Tetric N-Flow (TN-F) (akışkan kompozit), Fuji IX GP (F-IX) (yüksek viskoziteli cam iyonomer siman) kullanıldı. Her bir restoratif materyalden 8 mm çapında 2 mm derinliğinde 105 adet disk şeklinde örnek hazırlandı. Optidisc polisaj sistemi (Kerr Corporation, Orange, CA) ile örneklere polisaj yapıldı ve rastgele 7 alt gruba (n = 15) ayrıldı: 1. Distile su grubu (-kontrol) (Macun ve fırça ile fırçalanmayan), 2. Çay grubu (+ kontrol ) (Macun ve fırça ile fırçalanmayan), 3. Diş fırçası grubu (Oral-B Vitality™ Precision Clean EXPERT şarjlı diş fırçası), 4. Clinomyn (Sigara içenler için) diş macunu grubu, 5. Sensodyne (Beyazlatıcı) diş macunu grubu, 6. Curasept ADS 712 diş macunu grubu, 7. İpana Pro- Expert (Hepsi bir arada) diş macunu grubu.Tüm örnekler hidratasyonu sağlamak amacıyla 24 saat distile suda 37ºC'de etüvde bekletildi. Daha sonra örnekler sudan çıkarıldı ve başlangıç renk ve pürüzlülük ölçümleri yapıldı. Renk ölçümleri spektrofotometre (VITA Easyshade Compact, Vident, Almanya) ile CIE L*a*b* renk sistemine göre yapıldı. Örneklerin yüzey pürüzlülük ölçümleri için mekanik yöntemle ölçüm yapan bir yüzey pürüzlülük ölçüm cihazı (profilometre) (SJ 201, Mitutoyo, Kanagawa, JAPONYA) kullanıldı ve yüzey pürüzlülük değerleri (Ra = roughness average) olarak kaydedildi. Negatif kontrol grubundaki örnekler 14 gün boyunca distile suda, diğer tüm örnekler ise 14 gün boyunca çayda bekletildi ve tekrar renk ölçümleri yapıldı. Örneklerde meydana gelen renk değişikliği ∆E (başlangıç- çayda bekletme sonrası) olarak kaydedildi. Daha sonra deney grubundaki örnekler, sadece diş fırçası ve dört farklı diş macunu ile 14600 devir fırçalama testine tabi tutuldu. Yeni renk ve yüzey pürüzlülük ölçümleri yapıldı; renk farklılığı ∆E (başlangıç-fırçalama sonrası) hesaplandı. Veriler tek yönlü varyans analizi testi (One Way ANOVA) ile analiz edildi; gruplar arası farklılıklar Tukey HSD testi (α = 0.05) ile karşılaştırıldı. 14 gün sonunda çayda bekletilen GDA örnekleri haricinde, çayda bekletilen diğer tüm örneklerin renk değişimi klinik olarak kabul edilemez seviyededir (ΔE*>3,3). Çayda bekletilen materyallerin ΔE değerleri F-IX (17,11±4,28) > FU(9,41±0,88) > TNF (6,83±1,54) > GDA (3,29±0,8) şeklindedir. TN-F ile FU gruplarının ΔE değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p>0,05). Çalışmamızda renklenmiş restoratif materyal örneklerde kullanılan dört farklı diş macunu arasında leke kaldırma etkinliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. F-IX' da diş fırçası grubu, fırçalama sonrasında en az leke kaldırma etkinliğine sahiptir; bu grupla diğer F-IX grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır. GDA ve FU ve TN-F' nin ise fırçalama gruplarının hiçbirinin aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. Çalışmamızda FU, TN-F ve F-IX ' un çay gruplarının ∆E değerleri ile fırçalama gruplarının tamamının ∆E değerlerinin aralarında istastistiksel olarak anlamlı farklılık varken GDA' nın bu değerleri arasında fark yoktur. F-IX' da diş fırçası grubu ve macun gruplarının tamamı çay lekelerini bir miktar kaldırmış olsa da ∆E* değerleri klinik olarak kabul edilemez seviyededir (ΔE* > 3,3). Bu çalışmada restoratif materyallerin başlangıç yüzey pürüzlülük değerleri (Ra) sırasıyla F-IX (0,7±0,33) > TN-F (0,23±0,05) = GDA (0,23±0,04) > FU (0,18±0,05) şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the color and surface roughness of various aesthetic restorative materials after they have been colored with tea and brushed with different toothpaste. In this study, four different restorative materials were used: Gradia Direct Anterior (GDA) (microhybrid composite), Filtek Ultimate (FU) (nanofil composite), Tetric N-Flow (TN-F) (flowable composite), Fuji IX GP (F-IX) (high viscosity glass ionomer cement). From each restorative material, 105 disc-shaped specimens of 8 mm in diameter and 2 mm in depth were prepared. The specimens were polished with the Optidisc polishing system (Kerr Corporation, Orange, CA) and randomly divided into 7 subgroups (n=15): 1. Distile water (control group) (nonbrushed with tootpaste and toothbrush), 2. tea group (+ control group) (Nonbrushed with toothpaste and toothbrush), 3. Toothbrush group (Oral-B Vitality ™ Precision Clean EXPERT Charged toothbrush), 4. Clinomyn (for smokers) toothpaste group, 5. Sensodyne (Whitening) toothpaste group, 6. Curasept ADS 712 toothpaste group, 7. Ipana Pro- Expert (all-in-one) toothpaste group. All specimens were incubated at 37 ° C in distilled water for 24 hours to provide hydration. Then the specimens were removed from the water and initial color and roughness measurements were made. Color measurements were made with a spectrophotometer (VITA Easyshade Compact, Vident, Germany) according to CIE L * a * b * color system. A surface roughness meter (profilometer) (SJ 201, Mitutoyo, Kanagawa, JAPAN) was used to measure the surface roughness of the specimens by mechanical means and the surface roughness values (Ra = roughness average) were recorded. The specimens in the negative control group were stored in distilled water for 14 days and all other specimens were stored in the tea for 14 days and color measurements were performed again. The color change in the specimens was recorded as ΔE (initial - after immersed in the tea). Later, the specimens in the experimental groups were subjected to a brushing test of 14600 cycles with only toothbrushes and four different toothpastes. New color and surface roughness measurements were made; color difference ΔE (initial - after brushing) calculated. Data were analyzed by one-way analysis of variance (One Way ANOVA); Differences between groups were compared with the Tukey HSD test (α = 0.05). After immersion in tea for 14 days, except for the GDA specimens, the color change of all other specimens is clinically unacceptable (ΔE*>3.3). The ΔE values of the materials stored in the tea were as follows: F-IX (17,11 ± 4,28) > FU (9,41 ± 0,88) > TNF (6,83 ± 1,54) > GDA (3,29 ± 0,8). There was no statistically significant difference between ΔE values of TN-F and FU groups (p> 0,05). In our study there was no statistically significant difference in stain removal efficiency between the four different toothpastes used in the colored restorative material specimens. F-IX Toothbrush group; has the lowest stain removal effectiveness after brushing test. There was a istatistically significant difference between this group and the other F-IX groups. There was no statistically significant difference between any of the brushing groups in GDA, FU and TN-F. In our study, there was a statistically significant difference between the ΔE values of the tea groups and the ΔE values of all brushing groups of FU, TN-F and F-IX, but there was no difference between these values of GDA. In F-IX, although all toothpastes groups and the toothbrush group removed some tea stains, the ΔE * values are clinically unacceptable (ΔE * > 3,3). The toothbrush groups and all toothpastes groups of FU and TN-F successfully removed tea stains. The initial surface roughness values (Ra) of the restorative materials were as follows: F-IX (0,7 ± 0,33) > TN-F (0,23 ± 0,05) = GDA (0,23 ± 0,04) > FU (0,18 ± 0,05). The difference between the initial roughness of the other groups and F-IX was statistically significant (p 3,3). GDA composite resin had the lowest color change; even in the tea group, the color change was clinically acceptable. FU nanocomposite showed the most color change among the resin materials but had the lowest surface roughness values at the beginning and after brushing test in all groups. In FU and TN-F, all brushing groups successfully removed tea stains. The toothpaste İpana Pro-Expert caused the highest surface roughness in restorative materials.