Türkiye imalat sanayi bileşenleri konjonktür dinamiklerinin Markov geçiş modelleri ile incelenmesi ve gelişmiş Avrupa ekonomileri ile bir karşılaştırma
Analysis of cyclical dynamics for the components of the Turkish manufacturing industry using Markov switching model: A comparison with advanced European economies
  1. Tez No: 464311
  2. Yazar: GÖZDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL ONUR BAYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat Sanayi, Döngüsel Analiz, Markov Değişim Modelleri, Manufacturing Industry, Cyclical Analysis, Markov Switching Models
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
İmalat sanayi, özellikle küresel finansal krizin reel sektör üzerindeki yıkıcı etkileri sonrasında, sanayisizleşme tartışmaları paralelinde yeniden sürdürülebilir büyüme ve kalkınma politikalarının odağı haline gelmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler, sürdürülebilir büyüme çerçevesinde krizin devam eden etkilerini ortadan kaldırarak ekonomilerini güçlendirmeyi ve daha istikrarlı bir ekonomik büyüme dinamiği hedeflemektedir. Çalışmada, 2005:01-2015:12 dönemi kapsamında aylık imalat sanayi üretim endeksleri kullanılmış ve gelişmiş Avrupa ekonomileri ile karşılaştırılarak Türkiye imalat sanayi ve bileşenlerinin asimetrik döngüsel dinamikleri incelenmiştir. Çalışma, saklı Markov modelleri kullanılarak elde edilen model tahmin sonuçlarına göre, Türkiye ve gelişmiş Avrupa ülkeleri için imalat sanayi ve alt sektörlerinde döngüsel fazlar boyunca durum bağımlı asimetrik davranışların ve heteroskedastisitenin varlığını ortaya koymaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular, global piyasalarda rekabet gücünü artırmak üzere etkin politikalar tasarlanması açısından Türkiye imalat sanayi ve alt sektörlerinin dinamiklerinin değişken yapısına dair politika yapıcılara daha detaylı ve anlaşılır bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The manufacturing industry has begun to reassessment intensively in designing sustainable growth and development policies in parallel with the discussions on deindustrialization, particularly after the devastating effects of the recent global financial crisis on real sector. Both developing and developed economies aims to strenghten their economic structures and achieve a more stable growth in a sustainable framework by eliminating the ongoing effects of the crisis. The study examines the asymmetric cyclical dynamics of the Turkish manufacturing industry and its components by comparing with advanced European economies by employing manufacturing production indices at monthly level that covers the periods between January 2005 and December 2015. This study documents the presence of state-dependent asymmetric behaviors and heteroskedasticity across the cyclical phases in manufacturing industry and sub-sectors for Turkey and developed European countries by employing hidden Markov models. Revealing these results provides a further understanding on the structure of Turkish manufacturing industry profile for policy makers and investors in order to design more effective policies in the decision-making process.