Yabancı dil öğrenen dijital yerlilerin Web 2.0 araçlarını kullanma düzeylerinin belirlenmesi: Bir durum çalışması
Determining digital natives' levels of using Web 2.0 tools in learning foreign languages: A case study
  1. Tez No: 464312
  2. Yazar: HARUN BOZNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. T. VOLKAN YÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0 araçları, dijital yerliler, yabancı dil öğrenme, bağlantıcılık, bilişsel çoklu ortam öğrenme kuramı, Web 2.0 tools, digital natives, foreign language learning, connectivism theory, cognitive theory of multi media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, dijital yerlilerin yabancı dil öğrenme süreçlerinde Web 2.0 araçlarını kullanma düzeylerini bağlantıcılık ve bilişsel çoklu ortam öğrenme kuramları doğrultusunda incelemektir. Elde edilen bulguların yüz yüze ve uzaktan eğitim veren kurumlara ve öğretenlere dijital yerlileri ve onların öğrenme stratejilerini daha yakından tanıma imkânı verebileceği düşünülmektedir. Enformasyon çağında bilgiye erişimin her an her yerde mümkün olması dijital öğrenen neslin öğrenme yöntemlerini de hızla değiştirmiştir. Bu bağlamda, bütün bu kolaylıklar ve gelişmeler iletişimi, iletişim için ise ortak bir dil (linguafranca) öğrenme zorunluluğu doğurmuştur. Bu çağda hemen hemen her anlamda hayatımızı kolaylaştıran Web 2.0 araçları hem öğrenme hem de öğretme ortamlarında da insanların hayatını kolaylaştırmaktadır. Dijital yerliler, Web 2.0 araçlarına ve dijital medya araçlarına bağımlı bir şekilde yaşamaktadırlar. Web 2.0 araçlarına oldukça hâkim olan dijital nesil, bu yetileri sayesinde sınırsız bilgiye ve açık kaynaklara ulaşabilmektedir. Web 2.0 araçlarının yabancı dil öğretiminde yaygınlaşarak kullanılması, öğreten ve öğrenenler için bilgiye kısa sürede ulaşma olanakları, sınıf içi ve dışı etkileşimlerde bulunma imkânları sağlamıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile desenlenmiş bu çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme, gözlem ve belge analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar, alanyazın ile paralellik göstermekte ve yabancı dil öğrenen dijital yerlilerin bu süreçte Web 2.0 araçlarını sıklıkla kullandıklarını, içerik oluşturma ve bu içerikleri ağ bağlantıları ile paylaşma konusunda istekli ve pratik olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to determine digital natives' levels of using Web 2.0 tools in learning foreign languages in accordance with connectivism theory and cognitive theory of multimedia. It's assumed that findings of the research will enable both face to face and distance education based institutions to learn more about digital natives and their learning styles. In the information age, depending on ubiquitousness of information, digital learners' learning methods have changed rapidly. In this context, learning a foreign language has become vital for communication and a common language (lingua franca) has become indispensable in this globalized world. Web 2.0 tools have facilitated our lives in many ways as well as teaching and learning environments. Digital natives live addictively to Web 2.0 tools and digital media tools. This generation with a perfect command of Web 2.0 tools are able to reach limitless information and open educational resources. Widespread use of Web 2.0 tools in foreign language teaching enables both learners and teachers to interact and access information in a short time in and out of class. In this case study which is one of the qualitative research methods, data collection was completed through semi-structured oral interviews, observations and document analysis. Parallel with the information in the literature; results of this study show that digital natives use Web 2.0 tools quite often and they are ambitious and practical in generating content and sharing their contents via connections.