Makro ihtiyati politikalar ve finansal istikrar: Türkiye deneyimi
Macroprudential policy and financial stability: The Turkish case
- Tez No: 464325
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Makro İhtiyati Politika, Finansal İstikrar, VECM Modeli, Macroprudential Policy, Financial Stability, VECM model
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada vektör hata düzeltme modeli (VECM) kullanılarak Türkiye'de finansal istikrar ve makro ihtiyati politikalar arasındaki ilişki ortaya konulmuş ve makro ihtiyati politikaların finansal istikrar üzerindeki etkinliği araştırılmıştır. Tahminler 2010- 2017 yılları arasında aylık frekanstaki verilerin kullanılması ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla öncelikle finansal sistemin sağlık durumunu ifade eden bileşik bir finansal istikrar göstergesi (FSI) oluşturulmuş, daha sonra da tahmin modeli geliştirilmiştir. FSI değerlerinin hesaplanmasında bankacılık sektörü aktif karlılık oranı, bir yıl vadeli tüketici kredisi faiz oranı, bankacılık sektörü yurt içi kredi hacmi ve sepet kur göstergeleri kullanılarak bir ağırlık vektörü elde edilmiştir. Makro ihtiyati politika göstergesi olarak bankacılık sektörü kredi yoğunlaşması, bankalararası para piyasası net pozisyonu, kaldıraç oranı, sermaye tamponları, zorunlu rezervler ve yabancı para borç sınırları kullanılmıştır. Elde edilen VECM modeli sonuçlarına göre kredi yoğunlaşması ve sermaye tamponunu temsil eden oranlar finansal istikrara olumlu katkı sağlamaktadır. Kaldıraç oranı ve para piyasası net pozisyonunu temsil eden değişkenler ise finansal istikrarı olumsuz etkilemektedir. Çalışma sonucunda makro ihtiyati politika kullanımının finansal istikrara pozitif katkı sağladığı sonucuna varılmıştır ve para politikası makro ihtiyati politika araçlarıyla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study the relationship between macroprudential policies and financial stability is clarified and the efficiency of macroprudential policy on the financial stability is investigated by using vector error correction methodology (VECM). Estimations are realized for the period 2010-2017 with the monthly frequency data. For this purpose a composite financial stability indicator which represents the health situation of the financial system is formed and an estimation model is generated. In the calculation of the FSI values, a weight vector is obtained by using indicators representing the banking sector return on assets, one-year consumer loan interest rate, credit volume of domestic banking sector and basket exchange rate. Banking sector credit concentration, net position of interbank money market, leverage ratio, capital buffers, reserve requirements and foreign currency loan limits are used as macroprudential policy indicators. According to results obtained from VECM model, the ratios which represent concentration of credit and the capital buffer provide a favorable contribution to financial stability while the variables representing the leverage ratio and the net position of banking system in interbank money market negatively affect the financial stability. The study concludes that use of macroprudential policy contributes positively to financial stability and monetary policy should be supported by macoprudential policy instruments.