Küreselleşmenin OECD ülkeleri üzerinde istihdama etkisi
Globalization impact on employment OECD countries
  1. Tez No: 464334
  2. Yazar: ERAY KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, İstihdam, OECD, Globalization, OECD, Employment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde bütün ülkelerin amacı ekonomik olarak gelişmek, dünyaya ayak uydurmak ve bunu sürdürmektir. Küreselleşme ülkeler arasındaki teknolojik, ekonomik ve sosyal sınırları kaldırarak dünyanın neredeyse tek bir ülkeden oluşmasını sağlamıştır. Zaman ilerledikçe gelişen teknoloji ve rekabet ülkeleri ister istemez bir etkileşim içine sürmüştür. Özellikle son yıllarda yaşanan gelişmeler küreselleşme olgusunun önem kazanmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada küreselleşmenin başladığı yıllardan günümüze özellikle son dönemlerde OECD üye ülkelerindeki küreselleşmenin istihdam üzerindeki etkileri incelenmektedir. Bu amaçla TUİK, OECD ve ILO verileri incelenmiş küreselleşmenin işgücü üzerindeki etkisi betimsel analiz yöntemiyle ortaya konulmuştur. Yapılan analiz sonucunda ortaya çıkan sonuçlar, bu alanda daha önce gerçekleştirilmiş ampirik çalışmalarla karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda küreselleşmenin belirtilen ülkelerdeki işgücüne hem olumlu hem de olumsuz etkileri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the aim of all countries is to develop economically, keep up with the world and, to be able to maintain their situation. Globalization provides the world to be consist of nearly only one country by removing the borders among countries technologically, economically and socially. In the process of time, developing technology and competition brought about the interaction among the countries necessarily. Especially the improvement in the last years, lead the globalization to gain more importance. This study aims at investigating the effects of Globalization on employment in OECD member countries since the first years to the present day of globalization, especially in the last period. For this purpose, TUIK, OECD and ILO datas were examined, so the effect of globalization on workforce is put forward through the method of descriptive analysis. The results of the analysis are interpreted by comparison with previously conducted empirical studies in this area. Consequently, at the end of the study both positive and negative effects of globalization on the labor force in the specified countries have been observed.