İş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi ile işyeri sendika temsilcisi arasındaki ilişki ve güvenceleri
The relationship between business health and safety representatives and workplace union representatives and their employment security
- Tez No: 464338
- Danışmanlar: PROF. DR. H. NÜVİT GEREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, çalışan temsilcisi, iş güvencesi, işyeri sendika temsilcisi, güvence, işçi temsilcisi, Occupational health and safety, employee representative, job security, workplace union representative, assurance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, uluslararası alanda uzun yıllardır varlığını sürdüren, Türk İş Hukuku mevzuatında ise dönem dönem farklı isimlerde ve değişikliklerle yer alan iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisinin önemi ve sahip olması gereken hak, yetki ve yükümlülükleri incelenmekte; Türk İş Hukukundaki düzenlemeler uyarınca çalışan temsilcisinin yerini alan işyeri sendika temsilcisinin durumuna yer verilmekte ve çalışan temsilcisi ve işyeri sendika temsilcisinin güvenceleri açıklanmaktadır. Çalışmanın ilk kısmında öncelikle uluslararası belgelerde ve seçilen üç ülkenin mevzuatında çalışan temsilcisi üzerinde durulmuştur. Belgelerde yer alan çalışan temsilcisinin iş sağlığı ve güvenliği özelinde görev yapmasından çok genel yapısının, hak ve yükümlülüklerinin ve güvencelerinin değerlendirilmesine yer verilmiştir. Daha sonra, Türk İş Hukuku Mevzuatında iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi ve işyeri sendika temsilcisinin nitelikleri, göreve gelmeleri, hak ve yetkileri ile işyeri sendika temsilcisinin iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi olarak görev yapması üzerinde durulmuştur. Son olarak, iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi ile işyeri sendika temsilcisinin mevzuat ışığında yararlandığı güvencelere ve bu konuda mevzuattaki sorunlara değinilmiştir. Çalışma sonucunda, Türk İş Hukukunda iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilciliği ile ilgili olarak önemli değişiklikler yapılması gerektiği sonucuna varılmış, özellikle işyeri sendika temsilcisinin iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi ile eşdeğer tutulamayacağının ve iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisine özel ve etkili bir güvence sağlanması gerekliliğinin önemle altı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the importance, rights, duties and obligations of the occupational health and safety employee representative, who persists in the international arena for a long time and which has different names and changes in the Turkish Labor Law legislation. It also includes the position of the trade union representative which substitutes the representative of the employee in accordance with the regulations in the Turkish Labor Law and refers to the assurance of an employee representative and workplace union representative from the job security perspective. The study focuses primarily on worker representative concept in international documents and in the legislation of the three selected countries. This section includes the evaluation of the general structure, rights, obligations and security of the employee representative in the documents rather than his work for occupational health and safety duties. Then, it is emphasized that the qualifications, referrals, rights and authorities of occupational health and safety employee representative and workplace union representative in the Turkish Labor Law Legislation, and the workplace trade union representative's work as an employee health and safety employee representative. Finally, there are references to the assurance of the employee health and safety representative and workplace union representatives use in the light of legislation and to the troubles in the legislation in this respect. As a result of the study, it has been concluded that significant changes have to be made with regard to occupational health and safety worker representation in Turkish Labor Law and it is momentously emphasized that the workplace union representative can not be equivalent to occupational health and safety employee representative and that special and effective assurance should be provided to the employee health and safety representative.