Seramik karo endüstrisinde dijital baskı teknolojisinin renk,desen,tasarımcı yönünden incelenmesi ve örnek uygulama
Examining digital printing technology in ceramic tiles industry in terms of color, design, designers and sample application
  1. Tez No: 464347
  2. Yazar: ZİYA YEKTA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. EMEL ŞÖLENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Karo, Baskı Teknikleri, Dijital, Desen, Renk, Ceramic, Tile, Printing Techniques, Digital, Design, Color
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez altı ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde seramik, seramik karo çeşitleri, seramik karoların sahip oldukları standartlar, ayırıcı özellikler ve seramik karo endüstrisi hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. İkinci bölümde seramik karo endüstrisinde kullanılan tüm desen transfer teknolojileri anlatılmıştır. Mekanik baskı teknolojileri olan Serigrafi baskı tekniğinin elek hazırlık aşamaları ve Rotatif baskı tekniğinde kullanılan elek tipleri, baskı makineleri ve bu tekniğe göre bilgisayar ortamında desen hazırlama yöntemleri ve dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlatılmıştır. Ayrıca desen baskısının kullanıldığı matbaa ve tekstil sektörlerindeki dijital baskı teknolojileri hakkında da bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde seramik karo sektöründe kullanılan dijital baskı teknolojisi tüm ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Dijital baskı teknolojinin seramik karo endüstrisinde kullanıma alınma sürecinden, baskı makineleri, baskı kafaları ve mürekkep üreticilerinden söz edilmiş, bu teknoloji kullanılarak üretilen seramik karo çeşitlerinden örnekler verilmiştir. Ayrıca bu baskı teknolojisi için geliştirilmiş seramik sır ve seramik mürekkeplerin özelliklerinden de bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde tasarımcılar için önem arz eden dijital baskıda renk ve renk yönetimi konuları işlenmiş, dijital baskı teknolojisi kullanılarak üretilecek seramik karolar için desen hazırlama yöntemleri bilgisayar ekran fotoğrafları ve görseller kullanılarak anlatılmıştır. Beşinci bölümde tarama yöntemi ve dijital fotoğraf makinesi ile çekilen bir fotoğraf ile desen hazırlama yöntemi kullanılarak tasarlanan ve işletmede basılan iki projenin uygulama aşamalarından fabrika fotoğrafları kullanılarak bahsedilmiştir. Sonuç bölümünde ise seramik endüstrisinde kullanılan dijital baskı teknolojisinin üreticiye, tasarımcıya, ürüne ve alıcıya etkisi sorgulanmış, gelişimi devam eden bu teknoloji ile ileriki zamanlarda seramik karo endüstrisinde nelerin yapılabileceğinin hayali kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of six main sections. In the first part, detailed information about ceramics, types of ceramic tiles, standards of ceramic tiles, distinctive features and ceramic tile industry are given. In the second part, all the pattern transfer technologies used in the ceramic tile industry are explained. Preparatory phases of the serigraphy printing technique, which is the mechanical printing technology, and the screen types used in the rotary printing technique, printing machines and the methods of preparing the designs in the computer according to this technique, and the necessary points to be considered are explained. In addition, information on the digital printing technologies in the printing and textile sectors where pattern printing is used is also given. In the third chapter, digital printing technology used in ceramic tile sector is explained in detail. Examples of the ceramic tile industry in which digital printing technology is used include printing presses, printing heads and ink producers, examples of ceramic tile varieties produced using this technology. In addition, the properties of ceramic glaze and ceramic ink developed for this printing technology are also mentioned. In the fourth chapter, color and color management issues in digital printing, which is important for designers, are explained and methods of preparing patterns for ceramic tiles using digital printing technology are explained using computer screen photographs and visuals. In the fifth chapter, the screening method and the photographs taken with the digital camera, and the two phases of the project, which were designed using the pattern preparation method, were described using factory photographs from the application stages. In the conclusion section, the effect of digital printing technology used in ceramic industry on producer, designer, product and buyer has been questioned and with this developing technology, the dream of what can be done in ceramic tile industry is established.